Българските успехи в Косово разгневиха сърби и бошняци

16/10/2018

Преди няколко месеца наши сънародници в Албания спонтанно изразиха радостта си от посещението на вицепрезидента на България Илияна Йотова с развяти родни трибагреници, цветя и усмивки. Усилията на българската държава да осигури малцинствени права и за нашите братя в Косово обединиха срещу себе си довчерашни непримирими врагове

Сн. БТА




Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 10

Николай Иванов

Казусът с признаването на българското национално малцинство в Албания и Косово обедини срещу себе си довчерашни непримирими врагове - сърби и бошняци. Неотдавна влиятелният сръбски ежедневник „Политика“ посвети цяла една страница на българските успехи в тези две балкански държави. В статията на Миленко Пешич са представени гледните точки на няколко души, които от дълги години са известни сред нашенците в Гора като „официални“ ментори на сръбската политика в областта. Ето защо определенията, че „признаването на българското национално малцинство в Косово е крайно безсмислено“ или че „досега само 100 горанци са се самоопределили като българи“ вероятно може и да вършат работа на някои среди в Белград, но в никакъв случай не може да се охарактеризират като „представителна извадка“, произлизаща от нашенците. 
Особена почуда буди коментарът на иначе авторитетния балканолог д-р Стеван Гайч, който вижда зад признаването на българското малцинство в Косово и Албания „координирана политика между София и Тирана“, чиято цел била определянето на някаква „демаркационна линия между българи и албанци в някакъв етап“. Всичко това е изказано в момент, когато официалните български власти правят дори невъзможното неговата държава (Сърбия) да бъде приета в общоевропейското семейство, за да може Балканите да спрат да бъдат барутен погреб на Европа, както се изрази един германски политолог. 

 За съжаление този недружелюбен към България материал на вестник „Политика“ (публикуван на 30 ноември 2017 г.) бе последван от нов антибългарски пасквил, този път публикуван в ратуващия за бошняшко национално малцинство в Косово – уебсайтът info-ks.net (обявен само месец по-късно, на 2 януари 2018 г.). Тук вече антибългаризмът е изключително дързък, а нивото на представяне на тезите – примитивно, дори и в сравнение с провинциалната журналистика от времето на Титова Югославия. Още в самото начало в очи се набива илюстрацията, която представя страната ни като вълк-единак, който дебне да изяде своята невинна плячка – в случая агънце (визирайки очевидно гораните, които трябвало от „бошняци“ да станат българи!). В текста по-долу нашенците в Косово, които желаят да бъдат признати като българско национално малцинство, са определени като „единици, продали душата си на дявола“, т.е. България!

Част от публикацията в info-ks.net, в която ясно се чете как българската държава е оприличена с... дявол!?

Същата онази държава, която по времето на Първата световна война изпраща към Призрен и Прищина десетки тонове жито, въпреки глада, обхванал дори и София, само и само физически да оцелеят дедите на въпросната „група (не)зависими интелектуалци“, които стоят зад въпросната статия.

1 коментара:

  1. КАК ДА ИМ ГО КАЖЕШ НА БОШНЯЦИ И СЪРБИ ЧЕ НЯКОГА В ДАЛЕЧНОТО МИНАЛО И ТЕ СА БИЛИ ПРАВИ БУГАРИ!

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024