Македония като акцент в българския обществено-политически живот

28/11/2013

120 години от създаването на ВМОРО Шестима български интелектуалци Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров на 23 октомври 1893 г. в Солун полагат основите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

10-11 август 2013 г. Национални тържества посветени на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, виж покана за събитието.

По инициатива на Българския културен клуб в Скопие ще бъде учреден Национален комитет за честване на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, и 120 години от учредяването на българските Македоно-одрински революционни комитети – ВМРО. Виж подробности на сайта на Агенция Фокус.

Интервю на Агенция „Фокус” с доц. д-р Александър Гребенаров по повод 150 години от рождението на академик Любомир Милетич.

Мнение на Любчо Трохаров за мълчанието на официална София в спора за името на Република Македония (БЮРМ)

Интервю на Драгомира Станоева от агенция „КРОСС“ с доц. д-р Стоян Германов, научен секретар на МНИ, относно датата за започване на преговори за членство на Република Македония в ЕС.

Впечатляващо интервю с журналиста Виктор Канзуров от Република Македония, осъществено от Ана Кочева, затова, че корабът на Македония пътува в пълна изолация, отдалечавайки се от евроатлантическите структури и неговият коментар за внушенията на филма „Трето полувреме“ на режисьора и сценариста Дарко Митревски, както и за политическите лица на македонския премиер Никола Груевски, отношението към България и българите в републиката, изразявано от различни негови носители и нуждата от съзряване за преодоляване на езика на омразата.

Излезе от печат Сборник с доклади от Националната научна конференция „Националното обединение на България 1940-1944 г.“ (Благоевград, 14-15 април 2011 г.). Изданието може да бъде закупено в секретариата на МНИ на цена 10 лв.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024