МНИ с пореден научен семинар (Подробности)

09/06/2016

   На 9 юни в Заседателната зала на Община Дупница ще се проведе семинар, организиран от Община Дупница, Македонския научен институт и Исторически музей - Дупница на тема "100 години железопътна линия Радомир - Дупница - Горна Джумая - Свети Врач - Петрич - Струмица". 

Форумът е част от събитията, с които отбелязваме 100-годишнината от Първата Световна Война. "Голямата война" е може би най-глобалният конфликт в историята на света до началото на ХХ век. Разпадат се старите средновековни империи и възникват нови национални държави.

 В същото време прокараните нови държавни граници ощетяват загубилите войната държави и стават причина за зараждане на националистически движения и организации там, както и за идването на власт на недемократични политически системи. 

 Годината е 1916 - България е във война. Българската армията е по фронтовете, но взима дейно участие и в изграждането на инфраструктура в тила - построяването на теснолинейката по долината на р. Струма, с дължина от около 250 км. 

 Очаквайте интересна мултимедийна презентация на гл. ас. д-р Ангел Джонев, увлекателни доклади на доц. д-р Александър Гребенаров, доц. д-р Иван Петров, гл. ас. д-р Георги Георгиев по темата.

Източник: plusradio.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024