Албански политик от Македония: Вече не поставяме искания, а условия

10/03/2017


 Интервю на член на Македонския научен институт с Фатмир Зимбери, представител на „Съюза за албанците” в Македония 


Фатмир Зимбери е съосновател на партия „Унитети”. По време на конфликта през 2001 г. загиват 10 членове на неговото семейство. 

- Президентът Иванов наруши Конституцията. Има ли възможност да започнат законови процедури за неговото сваляне? 

 - Президентът Иванов, макар че беше задължен да даде мандат на партията, която събра над 61 подписа, той отказа това конституционно право, с повода на албанската платформа, която фактически не е официален държавен документ, нито платформа за вземане на мандат. Този човек сам се нарича президент, докато изглежда ясно, че е един фанатик на режима, който за два мандата си осигури президентското кресло. Той трябва да даде сметка за кризата, която причини последно време. 

- Какви стъпки трябва да се предприемат за преодоляване на конституционната и политическата криза? 

 - Конкретните стъпки за преодоляване на тази политическа и институционална криза трябва да ги предприеме председателят на СДСМ Зоран Заев. Албанците свършиха своята работа. Той поиска подписи за вземане на мандат и намери нужната подкрепа сред албанците. Ние ще подкрепяме всяка инициатива за свалянето на режима. 

- Ще се конституира ли парламентът на Македония? 

- Парламентът задължително трябва да се конституира. Македония е парламентарна държава и всички решения ги взема парламентът и решението за нови избори. При всички случаи, парламентът ще се конституира. 

- Как смятате, ще отиде ли Македония на нови избори или все още има възможност за съставяне на правителство?

 - Нови избори не са решение на проблема. Македония трябва да формира политическо правителство, което да осъществява реформите в много области и да подобрява жизнения стандарт. Ние смятаме, че трябва да се предприемат всички нужни стъпки и да се създаде правителство колкото се може по-бързо. 

- Ще се включат ли в едно евентуално правителство всички албански партии в страната? 

- Участието в правителството не го виждаме като цел. „Съюзът за албанците” още преди изборите каза, че ние ще направим нужното този път в Македония да не се говори за исканията, а за условията, които сме поставили и зад които ще стоим докрай. „Съюзът за албанците” смята, че не е проблем за нас да поемем отговорностите, които ни се падат, дори и с активно и директно участие в правителствени ресори, но това не е задължително. 

- Ще продължи ли ВМРО с протестите и с маневрите за възпрепятстване на едно ново управление?

 - ВМРО - ДПМНЕ е партия, която е обвързана с престъпността и е контролирана от няколко лица, които ще се опитват да направят всичко възможно, за да запазят себе си от даването на сметка пред гражданите. Каквото и да става, гражданите са решени да подкрепят европейската перспектива и това означава даването на сметка за всички мерки, за които се съмняват. 

- Има ли опасност от ескалация на междуетническия конфликт? 

- Междуетническите конфликти на Балканите са приключили. Режимът ще се опитва да създава впечатлението, че има междуетнически проблеми, но гражданите са разбрали окончателно, че се използват за криминални цели в полза на няколко определени групи. 

- Как оценявате ролята на международния фактор? Реагират ли по адекватен начин представителите на ЕС и на другите международни организации? 

- Европейският съюз и САЩ, но и други международни организации, непрекъснато поддържат създаването на необходимите условия за постигането на равенство и благополучие в Македония. Всички декларации, които сме чули досега, са в полза на свободата, демокрацията и справедливостта и на когото не му харесват тези декларации, се вижда ясно, че не е за развитието на правата на гражданите и създаването на равни условия за един живот с достойнство в посока на интеграцията в семейството на цивилизованите народи на Европейския съюз.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024