Учени от МНИ за гемиджиите и анархизма в България

18/06/2017

На 12 юни т.г. учени от Македонския научен институт (проф. Св. Елдъров, доц. Ал. Гребенаров, доц. Данаил Вачков и гл. ас. д-р Георги Георгиев) гостуваха в може би най-гледаното историческо предаване в телевизионния ефир - "История.бг" по Българската национална телевизия. Те дискутираха зараждането на анархизма у нас и връзките му с освободителните борби на македонските българи. 

През 1903 г., няколко месеца преди Илинденско-Преображенското въстание, „фитилът на Балканското буре с барут“ е запален в Солун от група български младежи, наречени „гемиджиите“. 

Учениците от Солунската българска мъжка гимназия извършват няколко атентата срещу обекти, свързани с икономическите интереси на Западна Европа. Целта им е да привлекат вниманието на „Европа“ към защита на българското население в Македония, останало под Османско иго. 

Повечето от атентаторите загиват и са забравени след потушаването на Илинденското въстание, но тероризмът в защита на националните интереси не изчезва от Балканите. Между събитията, предшестващи Илинденско-Преображенското въстание, априлските атентати в Солун са безспорно най-крупното по своя страховит ефект и по предизвиканите дълбоки сътресения в революционната организация...

Повече по темата вижте във видеото:



0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024