Член на МНИ поведе десетки българи на поклоническо пътуване в Пирин и Рила

04/09/2017

Сътрудникът на Македонския научен институт Владимир Митов поведе над 20 младежи през Рила и Пирин. Походът приключи на 3 септември (неделя) 2017 г. над село Сугарево (близо до Мелник), където се намира параклисът св. Илия и гробът на Тодор Александров, и неговият телоохранител Панзо Зафиров. 


На 31 август 1924 г. в местността Равна бука войводата и неговият охранител са застреляни от предатели докато са обядвали. След това телата им са свалени при параклиса св. Илия. В деня определен за поклонение на войводата Тодор Александров 3 септември (неделя) 2017 г. в местността над село Сугарево се събраха стотици български патриоти от Р България и от Р Македония. 


Събитието беше посетено от членове на МНИ, Сдружението на родовете от Македония, Българския културен клуб – Скопие, клуб Традиция и др. След произнасяне на пламенни речи за живота и делото на Тодор Александров бяха поднесени венци и цветя от стеклото се множество. След това беше произнесена заупокойна молитва от свещеник. 


По стара традиция бяха произведени залпове с пушки и пистолети за прослава на войводата. Накрая беше произведен изстрел с топ, който огласи чутовно Пирин планина. 


Тодор Александров е жив в сърцата на българите от Р България и Р Македония и за поколенията ще остане „Некоронования крал на българите в Македония“, както и „Последният цар на Пирин планина“. Човек умира два пъти: Веднъж тленно и веднъж, когато го забравят. С живота и делото си Тодор Александров живее в сърцата на стотици хиляди българи от двете страни на границата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024