В Благоевград представят книга за войводите Въндеви

19/10/2017

В Благоевград ще представят книга на 23.10.2017 г. – 124 години от основаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. 

На 23.10.2017 г. от 17. 00 часа в залите на РИМ – Благоевград изследователката Надежда Въндева ще представи книгата си: „Баща и син – войводи в Македония“ . Изданието съдържа спомени и документи, събирани от архиви и срещи, за революционната дейност на войводите Въндо Стария и на Струмишкия окръжен войвода на ВМОРО Георги Въндев – баща и син. 

Авторката е техен потомък и мотивирана от желанието да осветли историята на своите предшественици, представя на широката общественост открити от нея документи и публикации, свързани с живота и делото на двамата видни дейци на революционното движение в Македония от края на 19 и началото на 20 в. 

Принос на изследването е осветяването на детайли от слабо известни събития в районите на Санданска, Петричка и Мелнишка околии. Автентичността на документалния материал и живото слово на записаните спомени за двамата войводи придават колоритен характер на историческа действителност, което прави книгата интересна и достъпна за широката публика. Надежда Въндева не скрива своята дълбока лична съпричастност към съдбата на своите дядо и баща войводи. 

Книгата е посветена на 100-годишнината от мъченическата гибел на дядо Въндо Стария в затвора „Еди кули“ в Солун. Нейният труд е признание – поклон пред заслугите и саможертвата на предците за свободата на Македония.




0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024