Член на МНИ показа свой филм и изнесе лекция в Русе

23/03/2018

ЧЛЕН НА МНИ ПОКАЗВА СВОЙ ФИЛМ И ИЗНАСЯ ЛЕКЦИЯ В РУСЕ 

 В Аулата на новия корпус на Русенския университет „Ангел Кънчев” бе местната премиера на филма „Забраняваната легенда” на журналиста Костадин Филипов, член на Управителния съвет на Македонския научен институт. Филмът е продукция на БНТ и е посветен на песента за капитан Христо Бърдаров (17 март 1890, Разград – 19 октомври 1917, Мокра планина, Албания). 

Срещата бе под патронажа на областния управител на Русе Галин Григоров, а домакинството – на чл.-кор. проф. д.т.н. инж. Христо Белоев, ректор на Русенския университет. В залата бяха професори и доценти от висшето учебно заведение, главният редактор доц. д-р Анелия Манукова на единствения университетски вестник у нас „Студентска искра”, излизал непрекъснато в продължение на 6о години. 

Срещата с журналиста Костадин Филипов бе част от общо- университетската инициатива за Деня на отворени врати, в който кандидат-студенти се запознават с възможностите за обучение в Русенския университет, както и за Дните на франкофонията в Русе. В лекцията си за ситуацията в Р Македония и перспективите за българо-македонските отношения Костадин Филипов акцентира на възможностите, които подписаният през миналата година Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество разкрива, за регионалните предизвикателства и за възможността Македония да стане пълноправен член на НАТО и ЕС. 

На срещата областният управител на Русе Галин Григоров връчи почетна грамота на Костадин Филипов за неговата дейност в запазването на родолюбивата памет и за журналистическата му дейност по отношение на Р Македония и българо-македонските отношения. Г-н Григоров пожела успех на Македонския научен институт в неговите дългогодишни усилия за разкриването на историческата истина за съдбата и борбите на българите в Македония. 

На кратка среща с ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. инж. Христо Белоев бяха обсъдени възможностите за научно сътрудничество между висшето учебно заведение и МНИ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024