Изложба на МНИ за българските офицери гостува в Кюстендил

19/04/2018

Членове на МНИ представиха изложбата за българските офицери в Кюстедил 

Николета Войнова 

На 19 април 2018 г. в Къща-музей „Димитър Пешев“ бе официално открита изложбата "Българските офицери, родени извън пределите на Княжество България". Тя е дело на Младежки клуб „Даме Груев“ към Македонския научен институт и съдържа 22 табла, посветени на 25 български офицери. Изготвена е с материалната подкрепа на Студентски съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а съорганизатори са Македонският научен институт и Регионалният исторически музей – Благоевград.

За да видите още фотоси от албума, кликнете върху снимката по-долу:


 Встъпителни думи като домакин отправи директорът на Регионалния исторически музей – Кюстендил г-н Валентин Дебочички, който изказа своята признателност към МНИ за възможността да бъде показана изложбата в Кюстендил. Научният ръководител по подготвката на изложбата – проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, очерта историческата рамка на участието на българските офицери във въстанията и войните за национално освобождение и обединение. 

Той наблегна, че голяма част от офицерите са дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, Върховния македоно-одрински комитет и най-вече на Тайните офицерски братства. Разказа за подбора на военните дейци и тяхното съотношение от Македония, Одринска Тракия, Северна Добруджа и осезаемото присъствие на офицери, родени в Безарабия. 

Николета Войнова открои целите и дейността на МК „Даме Груев“, който навършва една година от своето създаване. Спомена участниците, работата по изложбата и дизайна, чиито автор е д-р Кирил Алексиев от РИМ-Благоевград и филиала на Македонския научен институт– Благоевград. 

 Събитието имаше обществен и медиен интерес в града, а на откриването присъстваше заместник-кметът на Кюстендил – Светослав Василев. До този момент изложбата е представяна в Благоевград и София през есента на миналата година. Поради засиления интерес към нея в края на април т.г. предстои откриването ѝ във Велико Търново в Националния военен университет „Васил Левски”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024