Дискусионен форум на МНИ в Централния военен клуб

23/04/2018

За дискусионния форум на МНИ в Централния военен клуб, зала „Тържествена” 

 На 20 април в зала „Тържествена” във Военния централен клуб председателят на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров откри Дискусионен форум, посветен на няколко събития. На първо място се отбеляза Априлското въстание. 

На днешния ден – 20 април, преди 142 години, отбеляза той, нашите предци не се поколебаха да въстанат и насочат няколко стотин кремъклийки и двайсетина черешови топчета срещу многочислени и модерно въоръжени сили на петвековния поробител. Голяма част от тях намериха смъртта си след като се сражаваха фанатично за свободата на своята бъдеща българска държава и влязоха в Пантеона на безсмъртието. 

Днес, когато честваме или спорим кой и защо ни освободи, не бива да забравяме за подвига на Априлци, за тяхната безгранична смелост и порив към свободата, защото без Първото народно събрание в Оборище, без кървавото писмо от Копривщица и героичните битки при Панагюрище, Клисура, Перущица, Брацигово и др. места, след месеци нямаше да има нито боеве при Плевен, нито на Шипка, нямаше да има мирен договор в Сан-Стефано, а още по-малко от лятото на 1878 г. национална държава, която „строителите на съвременна България” не след дълго ще превърнат в балкански колос с европейски измерения. 

 Доц. Гребенаров обяви, че съорганизатор на научния форум е Институтът за исторически изследвания при БАН. Важно съдействие за неговото осъществяване имат домакините – Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” и Министерство на отбраната на Р България. Партньор на МНИ в форума е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва. От името на Софийската съюзна организация, нейният председател – бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, поздрави присъстващите гости и участници и пожела успех на форума. 

В дискусията за Априлското въстание, водена от проф. д.ист.н. Илия Тодев, взеха участие проф. д-р Пламен Митев, който постави важни проблеми от епохата, доц. д-р Атанас Шопов представи презентация, посветена на музейната експозиция в Панагюрище, д-р Георги Тренчев се спря на участниците в Априлската епопея от Разложко, проф. д.ист.н. Илия Тодев презентира най-новата си книга „Батак в Априлското въстание – и в българската памет”, слова за труда произнесе проф. д.ист.н. Лизбет Любенова. 

В следващите заседания бяха представени две книги на МНИ, отнасящи се за Македонския въпрос. Първата, с автор д-р Илко Дренков „Македонският въпрос и Великобритания (1919–1949)”, предизвика дискусия с водещ – доц. д-р Димитър Митев. В нея се включиха доц. д-р Ал. Гребенаров, Николай Поппетров и д-р Георги Георгиев. 

Авторът Ил. Дренков разказа за изминатия труден изследователски път, съпровождащ подготовката, написването и отпечатването на книгата. Отношение към втората книгата на МНИ, написана от д-р Сия Никифорова, „Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941–1944)”, взеха доц. д-р Ал. Гребенаров, доц. д-р Стоян Германов, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, Н. Поппетров и проф. д.ист.н. Трендафил Митев. Трудът е отпечатан със съдействието на Министерството на културата, програма „Помощ за книгата”. В дискусията бе отбелязано и друго важно събитие, свързано с труда: 19 април – Българският Великден в Македония преди 77 години. В края д-р Никифорова благодари на всички, които допринесоха този многогодишен труд да бъде обнародван.
В заключителните си слова доц. Гребенаров благодари на всички гости на форума и заяви, че тези ценни нови издания на МНИ трябва да бъдат представени и пред обществеността в Р Македония, която със сигурност не познава голяма част описаните събития и процеси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024