Българи създали легендарен футболен колос

28/06/2018

Част от торсидата на "Данубио" (Дунав) Монтевидео
Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света"

В началото на юни т.г. в Пловдив гостува Андрос Лазароф, внук на Хуан (Иван) Лазароф, основател на един от най-титулуваните латиноамерикански футболни тимове – „Данубио“ ("Дунав") Монтевидео. 

Младият уругваец обиколи кварталите Съдийски (където е живял прадядо му) и Стария град (където е живяла прабаба му) в търсене на информация за своите предци.

Андрос Лазароф
Въпреки, че не говори български, той носи фамилията на дядо си - Хуан /Иван/ Лазаров, който емигрира преди почти век от Пловдив в далечната латиноамериканска страна. Пристигайки в Угугвай, младият българин основава футболен клуб, който първоначално иска да нарече "Марица", за да му напомня за реката, която пресича Града под тепетата. В крайна сметка обаче решава да го нарече "Дунабио"("Дунав"), за да може винаги, когато види своя отбор, да среща в мислите си и своята родина - България.

Звездите на уругвайския футбол  със сигурност знаят за
"Хиподрум - градина Мария Минчева де Лазароф"
През годините в „Дунав“ („Данубио“) са играли едни от най-реномираните уругвайски футболисти, сред които изпъкват имената на Алваро Рекоба, Диего Форлан, Марсело Салайета, Хавиер Шевантон, Фабиан Карини и Единсон Кавани.

Николай Иванов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024