Изложба за 185-годишнината от рождението на Кузман Шапкарев

27/01/2019

185 години от рождението на Кузман Шапкарев 

Ние българите сме един народ, а нашето отечество е България 

На 1 февруари 2019 г. се навършват 185 години от рождението на възрожденския книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество, днес БАН, Кузман Шапкарев. Мисията на Столична библиотека е да събира, съхранява и дигитализира книжовната памет на София, но и да възражда паметта за великите личности в нашата история и за техните родове и продължители на идеите им. Кузман Шапкарев е актуален и днес със записките си "За възраждането на българщината в Македония" и с мисълта си „Ние българите сме един народ, а нашето отечество е България. Още три неща трябва да любим и да крепим яко: първо - народността, второ – езикът, на който сме се родили и трето – пресветата християнска вяра”. 

За него акад. Петър Динеков казва: „Кузман Шапкарев е между онези личности в нашата нова история, представители на българската патриотична и прогресивна интелигенция, които посветиха целия си живот, цялата си физическа и духовна енергия, цялата си лична съдба на Македония, на борбата за просвета и свобода на българите в Македония“. 

В навечерието на годишнината, Библиотеката на София ще отбележи рождението на големия български родолюбец с участието на неговия родственик Марио Примджанов, с „Мястото и ролята на Кузман Шапкарев в българското Възраждане и неговото културно наследство“ от Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, със „Спомените“ на Кузман Шапкарев“ от доц. д-р Недка Капралова от Института за литература при БАН и Марияна Николова от Научния архив при БАН. 

Ще бъдат показани табла със снимки, писма и тетрадки с чернови от Научния архив при БАН, Архивни документи от ДА „Архиви“, документи от архива на К. Шапкарев от НБКМ и архивни снимки и документи, пазени у негови сродници. Посетителите ще имат възможност да видят филм за възрожденеца по идея и сценарий на българския историк Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт. 

Заповядайте на 31 януари 2019 г., 17:30 ч., в Мраморното фоайе, ет. I на Столична библиотека!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024