Погромът в Босилеград – 15–16 май 1917 г.

15/03/2019

Публична лекция за погрома в Босилеградско от 15–16 май 1917 г. 

Младежкият клуб „Даме Груев” към Македонския научен институт организира публична лекция на тема „Погромът в Босилеград – 15–16 май 1917 г.” Лекцията ще се проведе на 18 март (понеделник) 2019 г. в аудитория №35 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” от 18.00 ч. 

С лекцията Клубът възнамерява да припомни и представи на вниманието на студентите едно непознато събитие от българската история в разгара на Първата световна война – нахлуването на паравоенния отряд на Коста Печанец в Босилеградско (територия на Царство България) и вероломствата, извършени над българското население, равняващи се на убити – 35 души и 317 опожарени къщи. Лектор ще бъде доц. д-р Ангел Джонев от Регионалния исторически музей в Кюстендил. 

Темата на лекцията е пряко свързана с излязлата през 2016 г. монография на доц. Джонев, посветена на трагичните събития от май 1917 г.

 „Дали на хората от Босилеградско е съдено да преживеят поредното си клане?! Или бавното гинене, на което са подложени близо 100 години по-късно, води до очаквания резултат - намаляване на населението, обезбългаряване и обезличаване на района. Хората са осъдени на безпаметност. С изключение на няколко запазени надгробия, които са ням свидетел на злокобния резултат от сръбските убийства и мародерство, други знаци няма. В изобилие са обаче монументите за българските зверства в Поморавието, изграждат се още.

 „Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено“ гласи една сентенция. Със собствения си исторически багаж западните ни съседи трябва да влязат в обединена Европа. Както го сторихме и ние, българите. За тази цел трябва да се изгради паметник на жертвите от сръбското клане, извършено на 15 и 16 май 1917 г. в Босилеградско. 

Паметник, издигнат в центъра на Босилеград, за покаяние и помирение, за съвместно почитане на убитите. Да напомня и предпазва от поредното повторение на историята.“ 

Джонев, А. Погромът в Босилеградско 15–16 май 1917 г. В. Търново, с. 43.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024