България и Македонският въпрос (1899–1912)

01/03/2019

Семинар на Младежкия клуб на „Даме Груев” към МНИ за политиката на българските правителства и Македонският въпрос (1899–1912) 

На 18 февруари 2019 г. се проведе семинар по история към Младежкия клуб „Даме Груев” към Македонския научен институт с лектор Николай Поппетров. 

На него се разгледа политиката на българските правителства по Македонския въпрос през периода 1899–1912 г. В словото си лекторът очерта три опорни точки. Първата включва българската държава в лицето на монарха, правителството и общественото мнение; Като втора точка посочи революционните организации и стиковката им с българските правителства, а в третата, описа политиката на Великите сили. Н. Поппетров се противопостави с аргументи на битуващи тези и подчерта липсата на „македонско лоби” в състава на правителствата през периода. Политиката на управляващите изведе като линейна, с предоверяване на Русия. 

Като пример посочи договора между двете страни от 1902 г. С подробности и съпоставки представи идеята за държавата, крепяща се на нацията и установеното национално самочувствие в българите, останали в границите на Османската империя. Забеляза се интересът на множество студенти и ученици по темата и в прерасналата дискусия, като бяха отправени въпроси за Илинденско-Преображенското въстание и политиката на правителствата, Балканската война и дележът на Македония. 

 Николета Войнова

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024