Какво мислят македонските албанци за смесената комисия по история

04/04/2019

Албанските реакции в Република Северна Македония спрямо българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси 

Д-р Антон Панчев

бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 3, 2019

Албанските историци от Република Северна Македония следят с внимание работата на смесените експертни комисии между учени от Скопие и техни колеги от Република Гърция и Република България. Особен интерес за тях представляват дейността и резултатите на българо-македонската комисия, тъй като в нея, за разлика от македонско-гръцката комисия, няма албански представител. 

В самата Република Северна Македония от дълги години има недоволство от страна на албански общественици във връзка със съдържанието на учебните помагала, в които според тях се „подценява”, „пренебрегва” и „изкривява” истината за историята и културата на албанците в териториите на днешната държава Македония. 

Албанските историци настояват от учебниците по история, география, гражданско образование и по други хуманитарни дисциплини в Република Северна Македония да се премахнат текстове и твърдения, които представяли албанците като „пришълци” и „убийци на македонците” и други подобни квалификации. В Република Северна Македония от доста години се правят опити да се създаде комисия, която да разгледа исканията на албанските историци и общественици за промяна на учебниците, но реален резултат от тези инициативи все още няма. 

Дейността на комисиите с Гърция и България създава очаквания сред албанските специалисти, че промяна на учебниците и другата учебна литература в Република Северна Македония, които третират историята и културата на албанците, е възможна в този контекст на значителна промяна на учебната литература. 

От друга страна обаче, според критиките на албански историци, Междудържавната комисия за история и образователни въпроси, съставена от български и македонски експерти, освен че няма да извършва преразглеждане на текстовете в учебниците в Република Северна Македония, които са свързани с негативно отношението към албанците, пренебрегва и самото Министерство на образованието и науката в Скопие, отговорно за изработването на учебниците. 

Учебниците, които ще се коригират в частите за историята на България, ще се правят без да се търси мнението на МОН, въпреки че именно това министерство ще трябва да одобри и преработи учебниците така, както ще иска тази комисия. Друга критика е свързана с факта, че МОН на Република Северна Македония няма свой представител в българо-македонската комисия, макар че това министерство се оглавява от етническия албанец Арбър Адеми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024