Никола Юруков (1880 - 1923)

10/04/2019

Никола ЮРУКОВ (1880, с. Лабаница, Костурско – 26 април 1923, София) – архитект, деец на македонското освободително движение. 

Завършва архитектура във Виена (1902) и се завръща в България, където участва в множество проекти, свързани с изграждането на училища, банкови и застрахователни сгради, акционерни дружества и др. Включва се в македонското освободително движение през 1913 г., когато заедно с други бежанци подписва меморандум до Великите сили с искане – Македония да бъде присъединена към България. 

След Първата световна война е избран за председател на Костурското благотворително братство и участва активно на конгресите и съборите на македонската емиграция. Сред учредителите е на Македонската федеративна емигрантска организация и съдейства за създаването на Македонската федеративна революционна организация. 

През 1921 г. участва в Женева на V конгрес на дружествата на ОН и на I конгрес на Международното бюро за правата на народите. По време на международната конференция, организирана от Лигата за потиснатите народи през 1922 г. в Лондон, апелира за създаване на независима Македония и Балканска федерация. 

Убит е вследствие на междуособиците между теченията в революционно движение на македонските българи.

д-р Володя Милачков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024