Броят на албанците в Северна Македония е завишен

29/05/2019

Реалният брой на албанците в страната е доста по-малък от официалните данни


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 5, 2019 г.

д-р Антон Панчев

И на втория тур на президентските избори в Република Северна Македония избирателната активност в населените предимно с албанци общини в западната и северозападната част на страната остана далеч под средната. 

В общо 16 общини, в които албанците са над 50% от населението или съставляват най-голямата част от избирателите, избирателната активност на първия тур беше общо 27.56%, докато на втория тур процентът на гласувалите се повиши до 29.6% от регистрираните избиратели. 

При това трябва да се отбележи, че в общините Гостивар, Врапчище, Желина и Боговина, които се управляват от Съюз за албанците или Движение „Беса” (Желина), избирателната активност на балотажа дори беше по-ниска отколкото на първия тур. С близо 16% беше по-ниска и избирателната активност в община Дебър, където на балотажа тя падна до средните стойности за общините с албанско мнозинство, след като на първия тур там имаше и кметски избори, които стимулираха участието на гласоподавателите. 

 На първия тур в тези 16 общини Пендаровски получи 57 382 гласа, докато на втория тур за него гласуваха 115 654 избиратели, което е увеличение с над 100%. Гордана Силяновска-Давкова получи 29 155 гласа на първия тур и 34 778 гласа на втория. Разликата в полза на Пендаровски – 80 876 гласа, показва ключовото значение на албанските избиратели за неговата победа на балотажа. Разбира се, далеч не всички гласове за него в тези общини са подадени от албанци, но и в други общини като Куманово, Йегуновце или в отделни села в други райони на страната живеят етнически албанци, чиито гласове също са били важни за победата на Пендаровски. 

Албанските партии от управляващата коалиция – Демократичният съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и „Алтернатива”, побързаха да си припишат заслугата за повишената избирателна активност в избирателните секции с предимно албански гласоподаватели, а оттам и за победата на Пендаровски. Не може обаче да се изчисли с приблизителна точност с колко гласа е допринесла всяка от тези партии за успеха на Пендаровски, въпреки че те явно успяха да привлекат доста нови гласове за балотажа. Ясно е, че много независими избиратели са гласували за Пендаровски. Албанците, които на първи тур гласуваха за Блерим Река, в по-голямата си част на втория тур дадоха своя вот основно за Пендаровски, но и мнозина от тях не взеха участие на балотажа. 

Изборните резултати в населените основно с албанци общини показаха, че президентските избори нямаха голямо значение за тези избиратели, както и че реалният брой на албанците в страната е доста по-малък от официалните данни заради засилената миграция именно на този етнос през последните десетина години. Не стана ясно и коя албанска партия – ДСИ или Съюзът за албанците, има по-голямо надмощие сред албанските избиратели. 

От една страна, Съюзът за албанците успя да спечели нови привърженици с кандидатурата на Блерим Река, но от друга страна, и ДСИ можа да запази твърдото ядро на своите избиратели. Борбата между тези две партии за водещо място сред тази част от населението ще продължи и през следващите месеци, като важно значение ще има и изграждането на явни и прикрити коалиции с другите албански партии. След като министърът на културата Асаф Адеми подаде оставка по здравословни причини и министър-председателят Зоран Заев все още не е дал отговор дали този пост отново ще бъде зает от представител на партия „Алтернатива”, то тази албанска партия може да се оттегли в опозиция. 

 Новият президент на Република Северна Македония призна ключовата роля на албанските избиратели за неговата победа на балотажа и обеща да работи за пълното равенство на всички граждани на страната, независимо от етническия им произход. 

В интервю след изборите за Радиото и телевизията на Албания Стево Пендаровски заяви, че „всички – македонците, албанците, сърбите, бошняците, трябва да бъдат равни един с друг, това е единствената рецепта за успех”. В това интервю Пендаровски констатира, че има голям напредък в интеграцията на албанците в страната след подписването на Охридското споразумение през 2001 г., като даде пример, че тогава албанците са били само 2.4% от държавната администрация, докато сега техният дял надхвърля 19%. Въпреки това, според Пендаровски албанците все още не са 100% равнопоставени с македонците, но вече са в много по-добра позиция, отколкото през предишните години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024