Българската народност се пробужда и в Прешевската долина

24/05/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, № 5

Николай Иванов

Обсъжда се създаването на български клуб в град Буяновац, в Прешевската долина. Това стана ясно по време на  неотдавнашната среща между лидера на Българо-сръбския център във Враня Дарко Аначков и група общественици и културни дейци от региона. Специални гости на събитието бяха българските консули Едвин Сугарев и Николай Колев, а сред присъстващите се забелязваше и младо семейство наши сънародници, дошли специално за случая тъкмо от Прешевската долина. 

По време на дискусията председателят на БСК във Враня подчерта, че в най-скоро време се планира еднодневно посещение на деца и ученици от този край в българската столица. "С Народния университет уговорихме сътрудничество в областта на културата и образованието (организиране на картинни изложби и курс по български език), а в края на деня проведохме среща с представителите на българското национално малцинство в Буяновац г-н Синиша Душков и съпругата му Ива“, разказа Дарко Аначков.

Всичко това показва ясно и недвусмислено, че българската народност все още е жива и пулсира на много места в Западните Балкани. И само чака удобен момент, за да засвидетелства за кой ли пореден път правотата на Вазовите думи, че "Не се гаси туй, що не гасне!" Дано управляващите среди у нас и въобще хората, от които зависи българската политика към тези наши сънародници, проявят такт, зрялост, а и упоритост, за да може ако не веднага, то поне след известно време, да се поздравим с още по-големи дипломатически и народностни успехи на Балканите. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024