Вместо съвместно почитане на жертвите от Босилеградския погром – полицейски ескорт

31/05/2019

 Българите на Балканите и по света", 2019, 5
Източник: бюлетин "

Николай Иванов 

Вместо съвместно почитане на жертвите на кървавия Босилеградски погром от 1917 г., сръбската държава „изпрати“ на събитието... полицейски джип! На това поведение, нямащо нищо общо с европейските ценности, към които иначе на думи мнозина в Белград се стремят, станаха свидетели десетки наши сънародници от Западните български покрайнини и техните гости от днешните предели на България.

На 15 май т.г. организациите на българската общност в Р Сърбия, сред които КИЦ „Босилеград“, Демократичният съюз на българите и Сдружение „ГЛАС“, отдадоха почит и положиха цветя на гробовете на учителя Стою Аначков Попов в село Долна Любата, Рангел Илиев в село Горна Любата, учителя Стоимен Божков в село Горна Лисина и на Митре Пейчев в Босилеград – всичките станали жертви на кървавия сръбски Босилеградски погром от 15 май 1917 г.

 На събитието дойдоха пълномощният министър при Генералното консулство на Р България в Ниш г-н Николай Колев, представители на Македонския научен институт – Научно информационна група Кюстендил и доц. Стефан Дечев заедно с група студенти от Югозападния университет „Св. Неофит Рилски“ в Благоевград. Доц. Ангел Джонев подробно разказа за действията на разбойническата чета на Коста Милованович Печанац и за пораженията, които тя нанася в Босилеград и околните села – убити българи, десетки изгорени къщи, нанесени материални щети в размер на 2,5 милиона лева.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024