Лектория "Македония" за проф. Александър Балабанов

29/06/2019

Проф. Александър Балабанов оставя огромна диря в българската литература и публицистика и е голям деец на националната кауза в Македония. 

По повод 25-годишнината от създаването на Научния филиал на МНИ в Благоевград и 140 години от рождението на проф. Александър Балабанов

ви каним на

Лектория "Македония"

посветена на проф. Александър Балабанов

01 юли (понеделник), 17.30 ч. Конферентна зала на РИМ - Благоевград

"Ето защо с тия няколко мои нахвърлени мисли аз си позволявам да призова уредниците на нашия държавен и обществен живот да се позаинтересуват малко повече от всичко това, което наричаме поезия в живота. Да погледнат на човека като на същество, което знае не само да яде и да пие, и да работи, а да мисли, да чувства, да плаче, да се радва, да страдае, да ликува, и да се опиянява. И тоя интерес не трябва да бъде само материален, а жив, личен, свой. И нека знаят всички, че живота без поезия е пустиня, е мрак. 

Че всичко би загинало невидено и нечуто в тоя мрак, ако да не бе светлия лъч на поезията, която единствено има сила да прави от случайното нещо трайно и вечно, да дава смисъл на едва забелязвани събития и пориви. Вехнат и чезнат делата и подвизите, живее и вечно дее само словото". 1922 година 

 Със съкращения от „Държавници и поети”; Александър Балабанов „Студии, статии, рецензии, спомени”; Български писател, София, 1973 г.;"

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024