Външният министър на Северна Македония пое отговорност за общата историческа комисия

24/06/2019

Първа работна среща на Смесената комисия за сътрудничество между България и Северна Македония 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света" № 6, 2019 г. 

Костадин Филипов

„Историческите въпроси за нас са най-важният елемент и крайъгълният камък от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония“, това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг в МВнР след среща с македонския си колега Никола Димитров. 

Захариева се надява договорът да бъде изпълняван в дух на добросъседство, приятелство и сътрудничество. „Трябва да се застъпим за истината и да се гарантира приятелството между двете страни, което нито една криза няма да застраши“, настоя вицепремиерът. „Поемам отговорността да завършим с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия“, заяви от своя страна министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров. 

По отношение на смесената историческа комисия Димитров заяви, че задачата ѝ не е лесна. „Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – да няма резултати и да няма истинско узряване в погледа към историята. Това би загрозило процеса“, смята Димитров. Екатерина Захариева изрази същото мнение, за което военният министър Красимир Каракачанов вече алармира – че няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев. 

На свой ред външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес. На брифинга външните министри информираха, че по време на срещата е била обсъдена оценката на подписания договор между двете държави от гледна точка на икономиката, енергетика, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и транспорта.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024