Захария Шумлянска (1864 - 1937)

07/06/2019

155 години от рождението на Захария Шумлянска (15 май 1864, Битоля – 18 ноември 1937, София). Завършва начално училище и прогимназия в Битоля и със стипендия учи в Пловдивската гимназия, която завършва в 1895 г. 

Учителства 7 години в гр. Воден, а следващите седем години в Скопие, Одрин и в българската девическа гимназия в Солун. Омъжва се за поляка Юлиан Шумлянски, учител по естествени науки. Талантлив препаратор, той се заема да снабди кабинетите на българските гимназии в Македония и Одринско със сбирки от местната флора и фауна. Заедно с него Шумлянска основава дружество „Утеха“ в Битоля, което съвместно с Македонското женско дружество изгражда сиропиталище. 

То приютява близо 120 деца, останали кръгли сираци след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. Дружество „Утеха” поддържа и безплатни ученически трапезарии. През 1910 г. семейството е набедено, че подпомага ВМОРО и е интернирано в Солун. През 1912 г. Шумлянска инициира създаването на женското дружество „Вяра, Надежда и Любов“ в Солун и става негова председателка. 

През с.г. в града открива болница за ранените войници, но с идването на гръцката власт в началото на Първата световна война семейството отново е обект на гонения. Шумлянски са поставени под домашен арест, а по-късно и интернирани в Северна Африка. След освобождението двамата съпрузи се установяват в София, където основават сиропиталище „Битоля“ за сираците от Македония.

д-р Володя Милачков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024