Българските планинари вече четат изданията на МНИ

18/07/2019

На 13 и 14 юли 2019 година група планинари, членове на Македонския научен институт организираха преход по маршрут село Голешово – Парилската седловина – хижа Славянка и обратно. В проявата взеха участие доц. д-р Димитър Тюлеков, д-р Илко Дренков, Емил Петров и Тодор Тараков. Мястото на прехода не е случайно избрано. 

Този дивен кът от родината ни, разположен на предела между най-южните склонове на Пирин и най-северните на планината Славянка, известна и със старото си име Алиботуш е дълбоко свързан с нашето минало и конкретно с революционните борби на македонските българи. Тук е жив споменът за Гоце Делчев, Пейо Яворов, дядо Илия Кърчовалията, Атанас Тешовалията, Тодор Александров. Тук природата е съхранила своята девственост, благодарение главно на факта, че до преди двадесетина години районът беше строго охранявана гранична зона. Преди да започне същинският преход, групата посети Петровският карстов извор, който е с дебит вариращ между 917 и 1602 л/сек. 

Паметникът на Стою Хаджиев
Този факт го нарежда сред един от най-големите в България. Самият извор е каптиран, а около него е изграден красив кът за отдих. Преходът започна от центъра на село Голешово, известно със своя своеобразен хумор. През Възраждането то е един от важните стопански и културни центрове на областта Мървашко. През 2000 г. Атанас Мечкаров, Димитър Шалев и Димитър Тюлеков от Македонския научен институт бяха организатори, съставители и автори на общоселски паметен вестник, издаден от гражданско сдружение „Голешовски корен“. Представителите на нашата планинарска общност посетиха и възстановената неотдавна музейна сбирка и гробищната църква „Свети Димитър“, построена през 1833 година. Маршрутът продължи по пътя през Парилския проход. 

Този път е имал важно стопанско значение в миналото, но днес поради редица причини е почти неизползваем. Любувайки се на красивите гледки, групата неусетно достигна най- високата точка на седловината, от която се откри красива гледка към Гоцеделчевската котловина и Царев връх. След около два часа и
половина преход групата пристигна в хижа Славянка. Тя се стопанисва от туристическо дружество „Момини двори“, град Гоце Делчев и е бивша гранична застава. Тя е реновирана с евросредства и сега е една от най- модерните хижи в България. В непринудена обстановка секретарят на дружество „Момини двори“ Петър Смилянов прие дарение от книги и списания, издания на МНИ. 

Той обеща в хижата да бъде отделен кът, в който изданията да бъдат подредени, за да могат да се ползват от планинарите. На следващия ден преходът трябваше да продължи с изкачване на третия по височина връх в Славянка - Царев връх, но поради проливния дъжд, който валя през нощта и продължи по-слабо през деня, групата се принуди да се върне по вчерашния маршрут в село Голешево. 

На тръгване по предварителна уговорка планинарите се отбиха и във втората хижа в планината Славянка – Извора, която също е бивша гранична застава. Стопанинът на хижата Тодор Балтаджиев, който е и председател на туристическо дружество „Славянка“, село Петрово също прие дарение от книги и списания, издадени от МНИ, които да се ползват от гостите на хижата. Между другото Балтаджиев е един от главните инициатори за възстановяването на музейната сбирка в село Голешово. 

Сбирката се помещава в Хаджисимеоновата плевня, където през пролетта на 1903 година Пейо Яворов и група четници, водят продължително сражение с турския аскер и успяват да се измъкнат невредими. Така с много положителни чувства приключи двудневния преход на планинарите от МНИ и със заявка за бъдещи прояви! 

 Тодор К. Тараков

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024