Популярен български социолог гостува в лектория "Македония"

26/07/2019


Любомир Гутев

На 24 юли 2019 г. социологът Първан Симеонов бе гост на лектория „Македония“, водена от Костадин Филипов. Темата на събитието беше състоянието на отношенията между България и Северна Македония и последиците за тях от подписването от Договора и работата на Съвместната историческа комисия. 

 В самото начало на своето изложение Първан Симеонов подчерта, че въпреки своята емоционална връзка с темата, той ще се опита да представи един съзнателно външен поглед към темата, базиран на проучванията на обществените мнения в двете страни, с които той се занимава. Като положителен факт той изтъкна, че у българите няма предразсъдъци и негативизъм в отношението към хората в Северна Македония, каквото впечатление се създава от крайните мнения в социалните мрежи. Неговите изследвания показват, че те имат приятелско отношение и категорично позицията на Скопие им е доста по-близка и разбираема във външнополитическия спор с Гърция. 

Симеонов обаче е на мнение, че в последните десетилетия България и българското общество като цяло проявяват „нетърпима липса на интерес“ към съдбата на Македония. У българите се насади впечатлението, че националната идея и историческото наследство влизат в противоречие с модернизма. 

В същото време тези представители на българската общественост, които имат разширен интерес към темата до голям степен попаднаха в капана на антибългарската пропаганда в Македония – да се говори само за миналото. Голяма национална енергия се изгуби в конфронтация между София и Скопие, вместо да се действа срещу общите външни противници. 

Симеонов направи паралел с позицията на българската държава в края на XIX и началото на XX век, когато тя се опира на настроенията на местното население в самата област Македония, а не създава впечатление, че иска да се противопостави и да вземе нещо от тях. Той обърна внимание на опасната тенденция у българското общество към изличаване на думата Македония и липсата на съзнание, че македонско е синоним на българско. 

В този смисъл той отправи критика към направеното от българския министър председател Бойко Борисов сравнение на Гоце Делчев с Че Гевара, който „също като него е отишъл да се бие за свободата на друг народ“. Такъв подход според него създава изкуствени разделителни линии, за разлика от изразената позиция на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за Гоце Делчев, в която се съдържа намек, че българи и македонци са един етнос. 

Първан Симеонов изрази мнение, че от първостепенна важност е да укрепим културните си връзки, за да имаме истински приятели в Северна Македония, до момента в който ще паднат изкуствените граници, които пречат на нормалното общуване между хората в двете държави. Той подчерта, че не трябва да допускаме да губим прагматизма, държейки на сантиментите и завърши с посланието, че трябва да обичаме Македония. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024