Македонският научен институт на посещение в Южна Добруджа

07/07/2019

Македонският научен институт на работно посещение в Южна Добруджа 

 На 3 юли 2019 г. представители на Македонския научен институт пристъпиха към осъществяване на инициатива за установяване на сътрудничество и съвместни научни прояви с Исторически музей – Тутракан, Регионален исторически музей – Добрич и Добруджанския научен институт със седалище в последния град. 

За целта се организира посещение на най-важните центрове в историко-географската област Южна Добруджа. Първата част от водените срещи и разговори бяха в Историческия музей в Тутракан със сътрудници на музея и членове на Добруджанския научен институт от града. Основаният акцент бе върху организиране на общи научни форуми, издания и публични прояви, свързани с паметни годишнини през тази и следващата година. 

Главните теми бяха 100-годишнината от налагането на Ньойския диктат и наближаващата 80-годишнина от Възвръщането на Южна Добруджа към България, която изисква навременна подготовка, съобразена с предстоящите обществено-политически събития в страната. Обърнато бе внимание на публикуването на нови изследвания и документи във връзка с българския национален въпрос. На срещата местната общественост бе запозната с дейността на МНИ и бяха обсъдени идеи за общи бъдещи проекти. 

Докторант Владимир Митов запозна присъстващите с осъществената идея на МНИ за музейна експозиция и с телевизионното предаване на Института „Време за Македония“. Николета Войнова разказа за дейността на Младежки клуб „Даме Груев“ и представи изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“. 

 На отделна среща на следващия ден между ръководителя на групата д-р Володя Милачков и директора на музея и заместник-председател на Добруджанския научен институт – Петър Бойчев бе подготвено подписването на Споразумение за сътрудничество между МНИ и Историческия музей в Тутракан. 

На нея бяха разменени печатни издания, осъществени от Института и музея. Подарени бяха издания на МНИ, НЧ „Кузман Шапкарев – 2009“, както и издания на Института за исторически изследвания при БАН. 

На 5 юли представителите на МНИ посетиха гр. Добрич, където в Регионалния исторически музей проведоха сходни разговори с доц. д-р Цветолин Недков от музея, д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в града и г-н Борис Спасов, председател на Добруджанския научен институт, чието седалище е също в Добрич. 

На тях бяха обсъдени въпроси относно възможностите за взаимодействие, насочено към подготовката и осъществяване на различни научни инициативи. Заявена бе готовност да се осигури домакинството на прояви, подготвени от МНИ и свързани с представяне на неговата научна и издателска дейност. 

Бе изразено взаимно съгласие сътрудничеството да бъде изразено в подписване на съответно споразумение и бяха разменени печатни издания, излезли в последните месеци. Срещите в Южна Добруджа бяха съпътствани от наситена познавателна програма, която имаше отношение и към преките изследователски интереси на участниците в посещението. 

В най-големия областен център по поречието на р. Дунав – гр. Русе. бяха посетени къщата-музей „Баба Тонка“ и къща-музей „Захарий Стоянов“. В Тутракан бе направено посещение в мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916”, където главният уредник от местния музей – Екатерина Николова разказа интересни факти около боевете за Тутракан. С нейното любезно съдействие бяха разгледани новооткритите внушителни укрепления на румънските бойните позиции от Първата световна война до село Пожарево, които се подготвят за публичен достъп. Намери се възможност да се види и известното Тюрбе Софта баба в Тутракан, обект на интерес от туристи, поклонници и търсещи лек от различни изповедания.

 Попътно бе посетена известната крепост Меджид табия край Силистра, където са изложени експонати от войните и борбите за национално освобождение на българския народ, включително нагръдни знаци и отличия на ВМРО. В Добрич експозицията на музея бе разгледана с беседа и бе отдадена почит на паметника на добруджанският герой ген. Иван Колев. 

По обратния път за кратко представителите на Института с отзивчивата подкрепа на директора на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра“, край Габрово, проф. Светла Димитрова, имаха възможност да се запознаят с комплекса. Провеждането на работното посещение в градовете на Южна Добруджа намери своето отражение в местните тутракански вестници „Напредък“ и „Тутракански глас“. 

Интервю за радио „Шумен“ даде д-р В. Милачков, който говори за целите на посещението и отговори на въпроси за дейността на МНИ, моменти от развитието на Добруджанския въпрос и някои актуални въпроси за подготовката на учебните пособия за образованието по история. 

Посещението допринесе за развитието на научните контакти на МНИ със сродни институции от сравнително отдалечен район, но с много общи и сходни намерения и цели. Също то даде възможност на участниците в него да развият и попълнят своите познания по родната ни история и добруджанския аспект на българския национален въпрос. 

Пред Института се разкри възможност за по-широко представяне и запознаване на местната общественост с основните моменти от неговата дейност и издателска активност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024