Албания открива културен център в Битоля

29/08/2019

Културната политика на Република Северна Македония 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 8

Д-р Антон Панчев

В края на месец юли и в началото на август новият министър на културата на Република Северна Македония Хюсни Исмаили, който е представител на партия „Алтернатива” в правителството, осъществи няколкодневно посещение в Република Турция, където се срещна със своя турски колега, както и с други турски официални лица. Основната цел на визитата е била задълбочаването на сътрудничеството между двете министерства и като цяло в културната сфера. Тема за дискусия е била увеличаването на усилията за опазване на паметниците на културата с особен акцент върху обектите, които датират от османския период, както и за увеличаване на културните дейности и културното сътрудничество между двете държави. 

Министър Исмаили се срещна и с председателя на Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА), с когото са разговаряли за засилване на сътрудничеството в образованието, културата, медиите, неправителствените организации и в много други области между двете държави. Официалният ангажимент и инвестициите на турски държавни институции в реставрирането, поддържането и развитието на културните обекти от османската епоха, намиращи се на територията на Република Северна Македония, създават добра юридическа основа за подобни споразумения на властите в Скопие с други държави от региона. 

Република Северна Македония засилва своята културна политика в държавите от Балканите посредством откриването на нови културно-информационни центрове. Досега Скопие имаше само два културно-информационни центъра – в София, чийто годишен бюджет е в размер на 7 500 000 денара, и в Ню Йорк, като този в САЩ е инициатива на местни граждани. До два месеца се очаква официалното откриване на такъв център в Истанбул, за което е подписано споразумение още през 2015 г., като негов директор ще бъде писателят Рамадан Рамадани, а са заложени средства за осъществяването на седем проекта до края на 2019 г. Турският културно-информационен център в Република Северна Македония ще бъде разположен в Куршумли Ан, който ще бъде реставриран с турски средства. 

Също така, предвижда се взаимното откриване на културни центрове между Република Северна Македония и Република Албания. Парламентът на Република Северна Македония ратифицира договора, но албанският парламент все още не го е направил. За директор на македонския център в Тирана е избран музикантът Златко Оригански, докато албанската страна е изразила предварително желание нейният културно-информационен център да бъде в Битоля. Република Северна Македония може да отвори свои културни центрове и в Сърбия, Русия, Швейцария и в други държави, но все още няма конкретни договорености и срокове за осъществяването на това намерение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024