Общинари от Западните покрайнини официално поискаха Димитровград да се казва Цариброд

01/11/2019

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2019, бр. 10.

Николай Иванов

 Общинарите от Димитровград в Западните български покрайнини официално поискаха градът да се нарича Цариброд. Това стана факт по време на последното заседание на местния Общински съвет, по време на което бе взето решение решението им да бъде изпратено до официалните власти в Белград.  

„Темата за името на града за пореден път се разглежда от Общинския съвет и очаквам до края на годината да бъде одобрена и от сръбския парламент“, коментира журналистът и собственик на радио и телевизия „Цариброд“ Драган Йовичич. 

Според него разговорите с Белград са доста напреднали, получили са одобрение от Скупщината и той смята, че най-сетне Димитровград ще си възвърне старото име. „Мисля, че до 2020 г. и на сръбски Цариброд ще си бъде Цариброд. Този път според мен има искрено желание от сръбската държава да си върнем старото име, няма ги вече редицата политически несъгласия“, каза Йовичич. 

Димитровград е старото комунистическо наименование на града, което му е наложено през 1951 г. в чест на Георги Димитров.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024