Москва: Членството на Северна Македония в НАТО вреди на борбата срещу COVID-19

21/04/2020

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 4

Руското министерство на външните работи публикува изключително остро съобщение срещу членството на Република Северна Македония в НАТО. Според Москва „присъединяването на Скопие към Северноатлантическия пакт ще създаде нови разделителни линии в момент, когато светът има нужда от единство в борбата срещу коронавируса“. 

„Очевидно членството на Скопие в Алианса няма никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито пък в полза на националната сигурност. Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус. Това ще доведе само до допълнителни разделителни линии“, се казва в комюникето на руското МВнР. 

 Опитите да се представи това събитие по един помпозен и шумен начин се провалиха поради влошаването на положението от предизвикателствата на пандемията от коронавирус, пише още в съобщението. Според руското МВнР останал е незабележим и фактът, че „членството на Северна Македония в НАТО почти е съвпаднало с датата от началото на бомбардировките на Пакта срещу Югославия“.

 Министърът на външните работи Никола Димитров нарече дори членството в организацията изпълнение на „заветите на бащите и дедите“, се казва още в документа. „До днес няма нито едно оправдание за нуждата Република Северна Македония да влезе в НАТО. На местното население обещават икономически ръст, увеличаване на инвестициите и правова държава. Но за подобно нещо въобще не е нужно присъединяването към военен съюз. 

Напротив, сега от Скопие ще се иска увеличаване на разходите за отбрана и за доставка на западни, предимно американски, оръжия и оборудване. Това е цената, която македонският народ ще трябва да плати за отказа си от суверенитета във военнополитически аспект и не само там“, пише още руското МВнР. 

 В края на документа се подчертава, че от Северна Македония се очаква потвърждение съгласно установената практика да се спазват споразуменията, подписани от Русия и НАТО през 1997 г., и Римския договор от 2002 г.

1 коментара:

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024