Македонският консул в София: С България спасихме хиляди блокирани граждани на Северна Македония

24/06/2020

Македонският консул в София: С България спасихме хиляди блокирани граждани на Северна Македония


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 6

 Консулът на Република Северна Македония в София Александър Панев изрази лична благодарност към българските власти, които са помогнали на хиляди негови сънародници по време на пандемията. Панев прекара 14-дневна карантина въпреки отрицателния тест за коронавирус. „Съжалявам, че нямах възможност да помогна на още повече наши граждани. Консулът обаче не решава за карантината, защото и самият той спазва правилата и в момента е в домашна самоизолация въпреки отрицателния тест за Ковид-19“, пише Панев.

 „Средно имаше по 200–250 обаждания на ден – тук не включвам мейлите и обажданията по стационарен телефон. Но след три месеца и половина хронична умора, атаки от сайтове в Мрежата, дезинформиращи и омаловажаващи работата на всички, които искаха да помогнат на колкото може повече македонци, с огромно уважение и любов към народа на Република Северна Македония казвам: не бяхме сами! 

Получавахме помощ от всички български държавни институции, които отговорят за нас. Поклон пред българските колеги от МВнР, Министерството на здравеопазването, Гранична полиция и още един куп други“, казва още Панев. 

 До 5 юни общо 15 237 граждани на Република Северна Македония са „прибрани“ в родината си по време на пандемията от коронавирус благодарение на денонощните усилия на българската дипломация. 

 „Имаше случаи, когато сме звънели на български консули в 4.00 ч. сутринта. Доста неприлично, но трябваше да приберем стотици „заклещени“ сънародници по границите“, разказа служител на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, пожелал анонимност. Българската Гранична полиция, заедно със здравните власти създават перфектна организация. 

Властите не правят никакъв компромис с мерките за сигурност, включително и когато спира междуградският транспорт. Българското външно министерство съдейства за връзката с транспортна компания, която извозва пътниците до граничния пункт „Гюешево–Деве Баир“. През цялото време в българското МВнР работи денонощно екип, който реагира при всяка извънредна ситуация. А такива не липсват. Като се започне от бременни и с малки деца и се стигне до възрастни, на които трябва да им се подсигури и необходимият медикамент при пристигането, защото са потеглили без лекарствата си. 

 До момента от началото на пандемията хуманитарната помощ от частни лица за Република Северна Македония наближава 700 000 евро. В нея не са включени медицинското оборудване и екипировката, която бе дарена от българската държава.

 Учудващ обаче факт е, че обществото в Република Северна Македония на практика не е информирано от местните медии за тези усилия както на българската държава, така и на отделни дипломати от Скопие. 

Информацията стига единствено и благодарение на личните съобщение в социалните мрежи на гражданите от Република Северна Македония, които изразяват благодарност за съдействието, което са получили за прибирането си в родината.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024