Свети Дух - Ден на Македония

13/06/2022

Всеизвестно е, че на големия празник Петдесетница Исус Христос основава християнската църквата чрез изпращането на Светия Дух на земята, а апостол Петър произнася първата християнска проповед. Общоприето е на този ден да се чества рожденият ден на християнската църква. Апостолите-ученици на Исус Христос постановяват на следващия ден след Петдесетница православната църква да чества Свети Дух, заради слизането му на земята и освещаването на човешките души и тела. Той се изобразява в църквите като гълъб с разтворени крила.

Този голям църковен празник „Свети Дух”, винаги в понеделник, е известен в българския традиционен календар като Духовден. Обвързан е с редица поверия и обичаи. Широко разпространено е твърдението, че от Велики четвъртък до Духовден (54 дни) душите на мъртвите слизат на земята, посещавайки живите си близки. Двата празника – Петдесетница и Свети Дух днес се честват в много европейски държави. * От началото на 20-те години на ХХ век, определеният от апостолите- ученици Ден на Свети Дух в България, се отбелязва и като Ден на Македония.

Бежанските организации на македонските българи честват този ден с различни инициативи – панихиди, манифестации, събрания, изпращане на прокламации и писма срещу Ньойския диктат до великите сили и обществеността в Западна Европа за насилията и репресиите, на които е подложено българското население в Македония. На въпроса дали да се чества Деня на Македония след опустошителното земетресение през пролетта на 1928 г., отговорът на българския книжовник от Охрид Евтим Спространов, посетил бежанците в Южна България, е показателен за настроенията сред македонските българи.

Според него Денят на Македония не е за радост и тържества, а ден за опресняване на спомените за поробената татковина, ден за въодушевяване, насърчаване и събиране на духовните сили, за да се продължи борбата до желания край. От 2016 г. Македонският научен институт заедно с членове на ВМРО чества този ден чрез различни събития, вкл. с поднасяне на цветя и венци през паметници на освободителни дейци, панихиди, научни форуми, посветени на българските национални проблеми, отделяйки най-голямо внимание на българското културно-историческо наследство в Македония и Македонския въпрос.

На днешния християнски празник Свети Дух, 8 юни 2020 г., ще направим изключение, заради противоепидемичните мерки в страната. Затова нека почетем със сърцата и душите си паметта на всички, които са се борили за освобождението на Македония и обединението ѝ с Родината-майка. В словата и мислите да си спомним за идеалите и мечтите на българските възрожденски будители в Македония, на участниците в Кресненско-Разложкото въстание, в Илинденската епопея, във войните за национално обединение, на многобройните членове на славната ВМОРО/ВМРО, както и на хилядите българи, загинали във Вардарска и Егейска Македония в името на БЪЛГАРСКИЯ ДУХ.

Нека преклоним глава пред паметта на всички герои, отдали живота си в името на свободна и обединена България!

Доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024