Република Северна Македония и Гърция напредват с изпълнението на Преспанското споразумение

28/12/2020

Проведе се нова среща на съвместната интердисциплинарна комисия между Северна Македония и Гърция за исторически, археологически и образователни въпроси, а поради пандемията от коронавирус тя се състоя онлайн. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2020, бр. 12.

В съвместно съобщение на македонското и гръцкото министерство на външните работи се изтъква, че дискусиите са се провели в приятелска и позитивна атмосфера. Делегациите са извършили подробен обмен на мнения относно учебните програми по история в образователните системи на двете държави, в съответствие с член 8 от Преспанското споразумение. 

Договорено било следващата среща на съвместната комисия да се проведе през февруари 2021 г. Скопските медии съобщиха, че Гърция ще направи корекции в нейните учебници за основно образование. Предвидено е в гръцките учебници терминът „БЮРМ“ да бъде заменен със „Северна Македония“. Корекциите ще бъдат направени в седем учебника, включително тези по география, английски и немски език, а решението било изпратено на издателствата, отговорни за издаването на конкретните учебници. Въвеждането на тази промяна беше известна още от миналата година. 

През месец март 2019 г. заместник-външният министър на Гърция Маркос Боларис в отговор на въпрос, зададен от депутат каза, че гръцките учебници ще бъдат променени, за да включат термина „Северна Македония“ като част от новите учебни програми, съгласно Преспанското споразумение. 

В съответствие с Преспанското споразумение от 2019 г. Република Северна Македония направи преразглеждане на статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата. В резултат на това на редица паметници в страната бяха поставени табели, на които пише че тези исторически личности „принадлежат към древната елинска цивилизация и история и към световното културно-историческо наследство“. 

Също така, беше премахната от използване в публичното пространство и т.нар. звезда от Вергина, който символ от 1992 до 1995 г. се намираше на националното знаме на Р Северна Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024