Косовски учен призова албанците в Скопие да подържат приятелите на България

25/01/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 1.

"Албанците в Северна Македония трябва да поддържат македонската страна, която подкрепя споразумението с България". На това мнение е знаковият косовски учен и експерт в областта на Западните Балкани проф. д-р Неджмедин Спахиу. Ето какво още казва именитият специалист в специален анализ за последния брой на списание "Шеня", озаглавен „Битката между Сърбия и България за влияние в Северна Македония“. 

Според професор Спахиу: 

Случаят на Северна Македония и България е най-подобният до този на Косово и Албания. Територията на Северна Македония е завладяна от Сърбия тогава, когато Сърбия завладява Косово и Новопазарския санджак през 1912 г. Поведението на сръбските завоеватели спрямо християнското население в Македония е асимилационно за разлика от поведението срещу мюсюлманското население, което е изкореняващо. Дядовците на днешните македонци се третираха като „южни сърби“ и се принуждаваха да посещават литургиите на сръбските попове. Но в периода 1915–1918 и 1941–1944 г. България анексира територията на днешна Македония без районите с албанско мнозинство, които се присъединиха към Албания. През 1944 г. така както албанските комунисти предадоха Косово и Новопазарския санджак на Сърбия, по същия начин българските комунисти предадоха Македония на Сърбия. Сръбските комунисти не продължиха по-нататък сърбизацията на това население, а целяха неговото дистанциране от българската църква и култура. Също като руснаците в Молдова, създадоха на македонците отделна азбука и един езиков стандарт, който нарекоха „македонски език“. Със започването на политическия плурализъм в Република Македония, най-голямата опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ се прояви като пробългарска сила, докато СДСМ, който наследи Съюза на комунистите на Македония, остана на просръбски позиции. По време на престоя на ВМРО-ДПМНЕ на власт и докато Западът беше зает с Косово, просръбските сили превзеха отвътре ВМРО-ДПМНЕ и естествено СДСМ в опозиция зае пробългарска позиция. С помощта на Запада пробългарските сили се върнаха на власт през 2017 г.

Сигурно е, че обединението на Северна Македония с България няма да се случи, както няма да се случи и обединението Косово–Албания, но България (и западните страни) имат интерес Северна Македония да бъде по-далеч от Сърбия и по-близо до България. 

Македоно-българският проблем е двустранен въпрос. Естествено, от обърканите отношения между Северна Македония и България печели Сърбия, докато – освен северномакедонците и българите – най-много патят Косово и Албания“. 

Професор Спахиу дава своето мнение и каква трябва да бъде позицията на албанския фактор по отношение на този спор: 

„Албанците в Северна Македония трябва да поддържат македонската страна, която подкрепя споразумението с България. Косовската и албанската дипломация трябва да окуражават споразумението между Скопие и София. В този контекст, трябва сред албанците в Северна Македония и техните институции, знамето на Косово да се поставя на всяко място, където се поставя знамето на Албания. Това, за да се покаже еднакво уважение и любов както спрямо Косово, така и към Албания и по този начин да се даде пример и на македонците, че за да имаш национална идентичност няма нужда да отричаш своя етнически произход, нито общата история с България, също както Косово не отрича нито общия етнически произход, нито общата история с Албания, въпреки факта, че е изградило своя отделна национална идентичност.

Трудно е да се прогнозира кога ще приключи тази битка между Сърбия и България за влияние в Северна Македония, но е сигурно, че Сърбия ще инвестира колкото се може повече македонци да действат срещу българските искания. Колкото по-големи проблеми прави Северна Македония, толкова повече Косово изчезва от вниманието на Запада и Белград и готви своята манджа. Плюс, че Сърбия има директен интерес културата, сантиментът и самата държава Северна Македония да бъдат колкото се може по-далеч от България и колкото се може по-близо до Сърбия“.

 (Цялата статия на албански език – https://shenja.tv/beteja-mes-serbise-e-bullgarise-per-influence-ne-maqedonine-e-veriut/).

Д-р Антон Панчев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024