Албанците в Скопие настояват за конституционни промени

30/03/2021

Политически процеси сред албанците в Република Северна Македония 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 3

Сред албанските политици и обществено мнение в Република Северна Македония се разпространява идеята, че албанските политически сили в тази страна трябва да използват евентуалното иницииране на промени в Конституцията, с оглед на декларацията на Заев, че българите и други общности могат да се включат в нея, за да прокарат свои ключови интереси. Тези интереси са насочени към формулирането на нова концепция за определянето на националната база на държавата и на равенството между различните общности в нея. 

Според албански политици и експерти промените в Конституцията трябва да започнат от нейния Преамбюл, където да се декларира равенството между всички етнически общности в страната. Председателят на Движение „Беса“ Билал Касами подчертава, че щом се открие възможност за някакви изменения на Конституцията на Република Северна Македония, тази партия ще повдигне въпроса за премахването на процентите, които са свързани с употребата на албанския език в публичната сфера. 

Християн Мицковски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, също е заявявал пред албански медии в страната, че той и неговата партия биха подкрепили премахването на термина „20 процента“ за албанския език от всички нормативни актове в държавата. Въпросът за албанския език, чиято официална употреба се урежда от Конституцията с разпоредбата „език на 20 процента от населението“, е една от ключовите точки, в които се иска промяна от албанските партии, тъй като те настояват за пълно равенство на конституционния статут на албанския език в Република Северна Македония. 

 Същевременно, албанската опозиционна коалиция, съставена от „Съюза за албанците“ и „Алтернатива“, продължава блокирането на законодателната дейност на парламента на Република Северна Македония посредством внасянето на стотици и дори на хиляди поправки при приемането на нови или при изменението на вече действащи закони. По този начин на практика се блокира почти всяка дейност в законодателната област. 

Тези действия на албанската опозиция са предизвикани от блокирането на предлаганите от тях промени в Закона за гражданството, целящи да се улеснят процедурите за получаване на гражданство на Република Северна Македония от лица, които десетилетия не могат да уредят своя статут. ВМРО-ДПМНЕ блокира с точно такива процедурни хватки обсъждането на измененията в този закон, докато правителството на Зоран Заев също отхвърли предлаганите от албанската опозиция промени. 

 От основната албанска партия във властта – Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), заявяват готовност да участват в преговори за разрешаване на проблема и за намирането на компромиси, за да се осигури нормалното функциониране на парламента. Министър-председателят Заев също предложи да се организира провеждането на лидерска среща на парламентарните партии, за да се преодолеят споровете, но председателят на „Съюза за албанците“ Зиядин Села посочи, че такава среща не е нужна, а просто трябва да се приемат предложенията им за промяна на Закона за гражданството. 

Парламентът на страната има нужда от спешни действия за преодоляване на тази ситуация, като очевидно ще се търси решение на този проблем чрез отстъпки от страна на управляващите. На предно място в дневния ред на албанските политически искания в Република Северна Македония продължава да стои въпросът за изтеглянето от употреба на учебниците, в които има обидни за албанците текстове. Албанските политици и общественици се ангажират този път да доведат нещата до край, защото и преди е имало скандали, които са затихвали. 

Министърът на образованието на Република Северна Македония Мила Царовска издаде заповед злополучният учебник по география, от който тръгна последният скандал, да бъде изтеглен от образователната система до края на месец март. От Министерството на образованието декларираха, че що се отнася до съдържанието на учебниците като цяло, компетентният орган е Бюрото за развитие на образованието и той ще дава своето одобрение и ще предлага по три текста за един предмет и всяко училище ще бъде свободно да избира кой точно текст да използва. За учебниците от четвърти клас нагоре авторското право ще бъде купено от държавата и училищата ще решават кои учебници да отпечатат. Така и проблемът с липсата на достатъчно учебници се очаква да бъде преодолян. Междувременно албански политици се опитват да интернационализират въпроса. 

Коалицията „Съюз за албанците“ – партия „Алтернатива“ публикува на 12 март писмо, което е изпратила към средата на месец февруари до посланика на Република Албания в Скопие Фатос Река. Основната цел на писмото е била да се предизвика реакцията на институциите в Тирана във връзка с обвиненията за изкривяване на историческите факти, обидите и нападките срещу албанците в учебниците в Република Северна Македония. Те аргументират своите искания с Конституцията на Република Албания, тъй като в нейния член 8, т. 1 се посочва, че тя „защитава националните права на албанския народ, който живее извън нейните граници“ и албанските опозиционни партии в Република Северна Македония настояват албанската държава да се намеси и да постави този въпрос на официално равнище в двустранните отношения с Република Северна Македония. 

От албанските опозиционни партии се оплакват, че досега не е имало никаква официална реакция от албанското посолство в Скопие, нито от някоя институция от Република Албания. По-конкретно, тези две партии настояват въпросът за учебната литература да се постави високо в дневния ред на албанското Министерство на външните работи и Тирана да поиска от Скопие той да бъде разрешен в рамките на политическия диалог между двете страни. От тази коалиция смятат, че проблемът с учебната литература е с много по-големи измерения и поддържат идеята да се извърши цялостно преразглеждане на учебните и академичните материали, издавани от съответните институции в Република Северна Македония. 

 Тези сериозни спорове, както и протестите срещу някои съдебни процеси и решения, засягащи албанската общност, заедно със съмненията сред албанците от начина на организация и провеждане на преброяването през месец април, показват че Република Северна Македония ще бъде изправена пред тежки политически предизвикателства с етнически подтекст през следващите месеци, което ще застраши цялата институционална стабилност на държавата. Д-р Антон Панчев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024