Изложба за Тодор Александров в два града

05/03/2021

На 4 март 2021 г. изложбата „140 години от рождението на Тодор Александров“ бе открита от доц. д-р Александър Гребенаров, член на Управителния съвет на Македонски научен институт. В кратко експозе той представи страници от живота на видния българския деец в т.ч. родно място и семейство, посвещаване в революционното дело и работата му като екзархийски учител, израстването на дееца в йерархията на организационните структури, участието му във войните за национално обединение (1912–1918).

Доц. Гребенаров обърна внимание на събитията след Голямата война и ролята на Александров за възстановяване на ВМРО и учредяването на МНИ, които заедно с други организационни структури на македонските българи повеждат борби за национално освобождение на Македония. 

Слова за всепризнатия ръководител на националноосво-бодителното движение на македонските българи произнесоха още д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей – Благоевград, и Николета Войнова, председател на Младежки клуб „Даме Груев“. 

При откриването на изложбата присъстваха членове на Управителните съвети на МНИ и на Българското сдружение на родовете от Македония, потомци на Тодор Александров и гости, дошли да разгледат таблата, наситени с документални свидетелства и слабо познати илюстративни материали.


Изложбата „140 години от рождението на Тодор Александров“, подготвена от МНИ, РИМ–Благоевград и МК „Даме Груев“, бе отпечатана в още един екземпляр. 

Това даде възможност на 4 март – рожденият ден на заслужилия деец, да се представи и в Регионалния исторически музей – Благоевград. Тук тя бе открита от д-р Елена Александрова. Наред с 14 табла, гостите на изложбата се запознаха и с оригинални материали от фонда на музея, свързани с Тодор Александров. 

Сред гостите на откриването бе евродепутатът Ангел Джамбазки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024