България дарява 50 000 ваксини срещу Ковид на Северна Македония

01/06/2021

България дарява на гражданите на Република Северна Македония 50 000 ваксини срещу Ковид-19. Това съобщи премиерът на РСМ Зоран Заев като уточни, че очаква първата пратка да пристигне в страната още в края на седмицата.

Щедрият жест е знак за добронамереното отношение на България към Република Северна Македония и то в момент, когато самата България продължава ваксинацията на своето население. 

По думите на Заев зад инициативата стои българският държавен глава ген. Румен Радев. В момента текат последните преговори около доставката между Червения кръст на България и на Северна Македония. Междувременно новината бе потвърдена в скопските медии и от министъра на здравеопазването Венко Филипче. 

С това България става най-крупния дарител на ваксини срещу Ковид за Северна Македония. След нея остават Сърбия с 40 000 (получени на два транша през април) и Русия. Припомняме, че още през март в столицата на Сърбия по все още несъвсем изяснени докрай критерии бяха ваксинирани няколко хиляди полицаи и журналисти от РСМ. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024