Българи от Битоля почетоха Христо Ботев

30/06/2021

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 6.

В Битоля за трета поредна година най-тържествено бе отбелязана датата 2 юни – Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На възстановеното бъл-гарско военно гробище в село Цапари, което се намира в близост до втория по големина град в Северна Македония, бяха положени цветя и бе отдадена заслужена почит към героите, загинали по време на Първата световна война. 

Припомняме, че по време на т.нар. „Голяма война“ село Цапари е на фронтовата линия и край селото са погребани 214 български войници и офицери. През 2004 г. гробището в Цапари става първото официално признато българско военно гробище на територията на Р Северна Македония, а няколко години след това беше възстановено по инициатива на г-н Лука Станчев със съдействието на „Пловдивски граждански клуб“, Фондация „Пловдивско възраждане“, българското министерството на отбраната и на дипломатическите представителства на Р България. На събитието в село Цапари присъстваше делегация от Генералното консулство на България в Битоля, водена от генералният консул г-н Димитър Иванов, както и граждани от региона. 

 Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан и от младите членове на сдружението за „Македонско-българско приятелство“ от града под Пелистер. Те се включиха в проекта „В пантеона на Свободата“, посветен на 2 юни. В офиса на сдружението бяха прочетени стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“, с което бяха отбелязани 145 години безсмъртие на великия български революционер.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024