Протопрезвитер Георги Николов (1906 – 1997)

19/10/2021

115 години от рождението на протопрезвитер Георги Николов
(9 октомври 1906, София – 19 април 1997, Дирнборн Хайтс, САЩ). Роден в семейство на крушевски преселници. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 10

Следва в Теологичния отдел на Софийския университет. Същевременно оглавява студентското дружество „Вардар“. След дипломирането се записва в Духовната академия, която завършва през 1935 г. Ръкоположен е за свещеник от Неврокопския митрополит Борис на 7 декември с.г. 

Наскоро, по настояване на Иван Михайлов, с решение на Светия синод заминава като свещеник в САЩ. В началото на януари 1936 г. оглавява българската черква „Св. Климент Охридски“ в Детройт, където служи до 1970 г. Успоредно с духовните си задължения участва в емигрантския обществено-политически живот. 

Подчинявайки се на авторитета на Ив. Михайлов, участва в кампаниите срещу българските правителства след деветнадесетомайския преврат, особено в протестите срещу назначаването на епископ Андрей Велички за предстоятел на българската епархия в САЩ. 

През 1964 г. като признание за оказаната от него подкрепа на владиката Кирил Йончев при откъсване на паството му от Българската православна църква, е въздигнат в сан протосингел. Това довежда до отстраняването му от храма, на който е посветил живота си. 

Премества се в Дирнборн Хайтс, където служи като протопрезвитер до смъртта си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024