Първи тур на местните избори в Република Северна Македония

11/11/2021

Първи тур на местните избори в Република Северна Македония 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2021, бр. 10

Д-р Антон Панчев

На 17 октомври в Република Северна Македония се проведе първият тур на местните избори, на който особен интерес представляваше гласуването в общините с предимно албанско население заради по-голямата политическа раздробеност на албанския политически фактор. На местните избори през 2017 г. Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) спечели кметските места в 10 общини – Кичево (обща албанска кандидатура), Пласница, Струга, Дебър, Тетово, Чаир, Теарце, Сарай, Липково, Долнени. „Съюзът за албанците” спечели кметските места в 3 общини – Гостивар, Боговина и Врапчище. Движение „Беса” и Демократическата партия на албанците (ДПА) спечелиха по една община – Желино и Студеничани съответно, а подкрепеният от всички албански партии Енвер Паязити спечели в Бървеница. 

В община Арачиново спечели Миликие Халими, като кандидат на СДСМ. След изборите тогава „Беса” се разцепи и се създаде партия „Алтернатива”, която се коалира със „Съюза за албанците” (коалицията СА/А). На първия тур на тези местни избори имаше доста оспорвана битка между албанските партии в повечето общини с основно албанско население. На първи тур изборите за кмет бяха спечелени само в няколко от тях – ДСИ спечели убедително община Липково, община Пласница, община Сарай, като бe[e доста близо до спечелването и на скопската община Чаир още на първия тур с 48.62%. 

От коалицията СА/А почти спечелиха победата в Гостивар, където досегашният кмет Арбен Таравари получи 49.70% от гласовете, както и в Дебър, където Беким Поцеста спечели 49.69% от гласовете. Докато балотажите в Чаир, Гостивар и Дебър в огромна степен са предрешени, то това не важи в различна степен за останалите общини, където има различни сблъсъци с основен участник ДСИ. Интересна ще бъде битката в Арачиново, където води кандидатът на ДСИ срещу Халими (СДСМ), като решаващи ще бъдат гласовете на избирателите на СА/А; Боговина (голямо предимство на кандидата на ДСИ пред кандидата на СА/А); Врапчище (води кандидатът на СА/А пред ДСИ); Долнени (балотаж между кандидата на ДСИ и този на СДСМ); Желино (оспорван балотаж между кандидатите на ДСИ и „Беса”); Студеничани (оспорван балотаж между кандидатите на ДПА и ДСИ); Теарце (балотаж между кандидатите на ДСИ и СА/А). 

В община Чашка кандидатът на ДСИ ще бъде на балотаж срещу кандидата на СДСМ, като победителят ще бъде определен в най-голяма степен от гласоподавателите на „ВМРО”-ДПМНЕ. В Кичево и Бървеница ще има етнически мотивиран вот на втория тур. В Кичево Фатмир Дехари от ДСИ ще се яви на балотаж с Йовановски от „ВМРО”-ДПМНЕ, като гласоподавателите на Фатмир Лимани, независим и подкрепен от опозиционните албански партии кандидат, все пак ще гласуват на балотажа за Дехари, за да не загубят албанските партии тази важна община. В Бървеница досегашният кмет Паязити остана втори и ще бъде на балотаж с кандидата на „ВМРО”-ДПМНЕ. Кандидатът на СДСМ също получи добър процент и ако се случи известно разколебаване сред албанските избиратели, има вероятност албанските партии да загубят тази община при оспорвания балотаж. 

В Струга и Тетово ще има много оспорвани балотажи. В Струга на втори тур отиват досегашният кмет Рамис Мерко от ДСИ, който има преднина пред кандидата на СА/А, Идри Истрефи. В Тетово има много близък резултат между досегашния кмет Теута Арифи от ДСИ и лидера на „Беса” Билял Касами. Много важни ще бъдат гласовете на избирателите на СА/А и ДПА и донякъде на тези на СДСМ за това кой ще спечели този ключов град. Изглежда, че ДСИ получава доста добър резултат на първия тур като очертаващата се загуба на Дебър не представлява сериозен проблем за партията на Али Ахмети. 

Сериозни проблеми могат да се появяват за най-голямата албанска партия обаче на втория тур, защото ДСИ се явява общо на 14 балотажа (всъщност във всички общини без Бървеница) и може да загуби повечето от тях, тъй като има обективна възможност за местни коалиции от останалите албански партии срещу него. Особено важни за ДСИ ще бъдат балотажите в Струга и Тетово и евентуалната им загуба ще бъде доста тежък удар за тази партия. Едно такова развитие на събитията би довело до конфликт между ДСИ и СДСМ, защото партията на Заев ще бъде обвинена, че не е активизирала в достатъчна степен (особено в Струга) своите избиратели в подкрепа на коалиционния си партньор. 

Зоран Заев вече обяви, че не могат да подкрепят нито Арифи, нито Касами на балотажа в Тетово, защото и двете алабнски партии са коалиционен партньор на СДСМ. При отчитането на очертаващите се добри резултати на кандидатите на „ВМРО”-ДПМНЕ по общини в национален мащаб, става ясно, че управляващата коалиция ще бъде изправена пред сериозни вътрешни противоречия и натиск от опозицията за предсрочни парламентарни избори.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024