Жорж Нурижан (1892 - 1981)

03/10/2022


130 години от рождението на Жорж Нурижан
(Джорджо Нуриджани) (23 септември 1892, Ливорно, Италия – 7 май 1981, Рим) – италиански филолог, литературен критик, публицист и писател от арменски произход, автор на книги, популяризиращи българската история и култура сред италианското общество.

Завършва гимназия в Стара Загора (1911), където се установява семейството му и баща му е лекар. Завръща се в Италия и завършва право в Римския университет. По време на Балканските войни написва статията „Македония и българите“ в римското сп. „Хуманитас“. В нея се разкрива българският произход на населението в областта и справедливите искания на България. 

През 1919 г. е секретар по печата при италианското посолство в София. Съветник е на папския нунций Анджело Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII). Става учредител и председател на Дружеството на чуждестранните журналисти в България (1920). 

Развива огромна обществено-публицистична дейност, намерила израз в над 3000 статии и студии. Изявява се в столичните вестници и праща свои кореспонденции в повече от 30 италиански вестници и списания, като: „Кориере де ла Сера“, „Идея Национале“, „Трибуна“ и др. По покана на Изпълнителния комитет на македонските братства през 1921 г. участва в провеждането на анкета в пограничните райони на България за документиране на сръбски изстъпления. Резултатите публикува през април с.г. в италианския в. „Идеа Национале“. 

Запознава се с водачите на организациите на бежанците от Македония, Тракия, Добруджа и Западнитепокрайнини. Има срещи с Иван Михайлов. Заминава за Италия и издава книгата си „Македонска трагедия, гледана от Рим“ (1933). В нея публикува мненията на повече от 40 италиански държавници, политици, общественици и културни дейци за събитията в Македония. Тя става начало на серия от над 50 книги („Италия и България“, „Българо-италиански речник“, „Зад кулисите на политиката“ (1943) и др.), посветени на България. 

 В тях многократно изтъква българския характер на македонските славяни. От 1935 г. е директор на в. „Светоглас“ – орган на Дружеството на чуждестранните публицисти и писатели в България. Политическите промени на 9 септември 1944 г. го заварват в България. На 10 ноември с.г. в София е съучредител на организацията Общество за култура и изкуство, която подпомага усилията за извеждане на България от международната изолация. 

През 1947 г. Ж. Нурижан е принуден да напусне България и продължава своята творческа дейност в Рим. В Италия е номиниран за Нобелова награда за литература. През 1966 г. променя коренно своите становища, които в продължение на 40 години отстоява по отношение на Македонския въпрос. Възприема македонизма за свое верую и стига до самоизобличения в последващите си публикации. Поради пречки от политически характер, до смъртта си не успява да посети отново своето второ отечество – България.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024