Осезаем интерес към двете монографии на д-р Елена Александрова

14/11/2022

При засилен интерес се проведе представянето на двете монографии на д-р Елена Александрова „Дисциплина и всекидневие в политиката на ВМОРО (1893-1912 г.)“ и „Женски активности на българската общност в Македония и Тракия (втората половина на XIX-началото на XX век)“

Доц. д-р Георги Георгиев

На 10 октомври 2022 г. от 18 ч. в Изложбената зала на Македонския научен институт се проведе лектория „Македония“. От РИМ Благоевград гостува д-р Елена Александров, която е член на Института. Водещ на събитието беше Коста Филипов. 

Бяха представени двете монографии на д-р Александрова „Дисциплина и всекидневие в политиката на ВМОРО (1893-1912 г.)“ и „Женски активности на българската общност в Македония и Тракия (втората половина на XIX-началото на XX век)“. Двете издания бяха представени от доц. д-р Георги Георгиев, като авторката беше похвалена за усилията, които е положила за написването. 

Райна Константинова
От Издателството, което разпространява книгите присъства директорката Райна Константинова, която се гордее много с двете книги и се надява да стигнат до читатели, които се вълнуват от темата. 

Д-р Елена Александрова обясни, какви трудности е срещала при написването на докторската си дисертация ("Дисциплина и всекидневие в политиката на ВМОРО") и как докато събира извори и материали за нея успява да намери информация за втората си книга. 
В изданието за Женските активности авторката е включила снимки, които се публикуват за първи път. Дискусията с публиката също осветли проблеми свързани с образованието, религията и революционната дейност на македонските и тракийските българи. 


Авторката даде книги с автограф за всеки един присъстващ на лектория „Македония“ с лично послание. 


Още снимки от събитието може да намерите тук.

 Следващата лектория ще се проведе на 30 ноември от 18 ч. в Изложбената зала на МНИ, а гост лектор при Коста Филипов ще бъде журналистът от РС Македония – Владо Перев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024