Гостуване на МНИ в Битоля и Цапари

29/11/2022


Откриване на изложба и представяне на книга в Генералното консулство на Република България в Битоля 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 11

На 5 ноември 2022 г., по покана на генералния консул на Република България в Битоля г-н Димитър Иванов, членовете на МНИ проф. Б. Бужашка и доц. Ал. Гребенаров представиха изложба, посветена на 125 години от създаването на Българското представителство в града. Събитието бе организирано от Генералното консулство съвместно с Българския културно-информационен център в Скопие с директор г-жа Антония Велева. 

Сред множеството гости бяха г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Георги Първанов – президент на Република България (2002–2012), българският посланник в Република Северна Македония Ангел Ангелов. Изработените 18 постера показват историята на българското консулство. 

Открито като българско княжеско търговско агентство през 1897 г., то е въздигнато в ранг на консулство след обявяването на Независимостта и провъзгласяването на България за царство (22 септември 1908 г.). След закриването му през Първата световна война представителството е възстановено на 27 декември 2006 г. като Българското генерално консулство. 

Включените документи и снимки показват прояви на неговите ръководители, взаимоотношения с Българската екзархия, ученици от Българската класическа гимназия, детайли от Илинденско-Преображенското въстание и последвали благотворителни инициативи за пострадалото българско население, посрещане на революционни чети и гостувания на български артисти след Младотурския преврат (1908), етнодемографски карти, колоритни градски сцени и др. 

Представени са и фотоси с изяви на български дипломатически представители от съвремието. Автори на идейния проект са Б. Бужашка и Ал. Гребенаров, графичният дизайн е дело на Михаил Танев. Текстовете, съпътстващи илюстративните материали, са на български и на английски език. Изложбата е постоянна. 

След откриване на изложбата в залата на консулството пред официалните лица, гости и насъбралото се множество от представители на българската общност се състоя второ събитие – бе представена книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“. Слово за делото на Панде Ефтимов (1932–2017) и издадената от Македонския научен институт книга произнесе един от съставителите Костадин Филипов. 

Според него П. Ефтимов е събирателен образ на страданията и житейските превратности, които македонските българи, нежелаещи да сменят своята идентичност, преживяват в Македония. Книгата включва страници от живота на човек с особени заслуги за съхраняването за бъдещите поколения на плочата с „Битолския надпис“. 

Тя обаче говори и за моралния упадък на едно общество, което е възпитавано погрешно и реализирано погрешно. Признание и почит към свободолюбивия журналист, учител, интелектуалец, когото властта в Македония се опита да смачка, но не успя, изразиха гостите на събитието г-жа Илияна Йотова и г-н Георги Първанов. 

Те споделиха лични впечатления от познанството си с именития родолюбец и интелектуалец, отстояващ през целия си съзнателен живот българщината в Македония. 

 Членове на Института отдадоха почит към загиналите български военнослужещи, погребани в село Цапари, Битолско 

На 5 ноември 2022 г. членовете на Македонския научен институт Костадин Филипов, Боряна Бужашка и Александър Гребенаров присъстваха на военно-църковният ритуал за „Архангелова Задушница“ в с. Цапари, Битолско. Те отдадоха почит към погребаните 214 български войници военнослужещи, загинали в битката при Червената стена. 

Панихида за загиналите български войници и офицери се отслужи в местната църква „Свети Георги“, в двора на която са погребани седем български офицери. 

На събитието присъстваха г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Георги Първанов – президент на Република България (2002–2012), българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, представители на чуждестранни военни мисии и местни сдружения, множество граждани.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024