Национализмът може да унищожи Северна Македония

22/11/2022


Национализмът може да влоши отношенията с България и да унищожи Република Северна Македония отвътре, смята бившият премиер Зоран Заев 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 11

„Национализмът може да унищожи Северна Македония отвътре, но също така може да навреди на отношенията ѝ с Гърция и България, защото провокациите и националистическата реторика могат да дадат достатъчно причини на премиерите на Гърция и България да предприемат мерки срещу нас, за да защитят своето достойнство и гордост. Така че национализмът не допринася за изграждането на приятелства, не насърчава връзките, не осигурява проспериращо бъдеще“, каза бившият премиер Зоран Заев в интервю за Академична мрежа за подкрепа на политиката на ЕС към Западните Балкани. 

Бившият премиер направи паралел между национализма и патриотизма, като подчерта, че за разлика от национализма, патриотизмът дава силен стимул на хората да работят за по-добро бъдеще.

„Много ме е страх от национализма, може би защото съм от Западните Балкани. Наясно съм какво се случи в други части на света заради национализма и политиката на национализма. Когато се радикализира, придружена от популизъм, определено може да стане разрушителна. Има много отрови в света, но една от най-лошите е национализмът. Тези, които го използват за задоволяване на користни политически интереси, понякога тровят всичко, всявайки враждебност в обществата“, каза още Заев. 

Зоран Заев не пропусна да спомене и Преспанското споразумение, което постигна с бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, като оцени, че този документ представлява истински успех, защото „ни даде възможност да демонстрираме способността си да решаваме външнополитически въпроси по мирен път, използвайки мека сила“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024