100 години от Кюстендилските събития 1922 г.

19/12/2022


100 години от Кюстендилските събития 1922 г.
Въоръжена акция на ВМРО с цел премахване федералистката база в гр. Кюстендил. Там при съдействието на местната власт се установява федералистко бойно ядро от около 85 души с ръководители Григор Циклев и Яне Велинов. От лятото на 1922 г. обстановката в града е крайно напрегната. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2022, бр. 12

Има убити и от двете страни. Въоръжените федералисти отхвърлят ултимативното предложение на Т. Александров за капитулация. На 17 ноември 1922 г. е застрелян пунктовият началник на ВМРО в града Велин Алайков, председател на дружеството на запасните подофицери. Тогава войводите на ВМРО – Панчо Михайлов, Иван Янев/Бърльо/ и Мите Опилски започват да готвят мащабна наказателна акция, подобна на Неврокопската. 

Министърът на вътрешните работи Райко Даскалов подценява сериозността на положението и не предприема никакви ограничителни мерки срещу федералистите. Предварително ВМРО уведомява легациите на великите сили, че ще напусне града веднага след като се справи с противниците на движението. На 4 декември1922 г. гр. Кюстендил е превзет от сборен автономистки отряд. Успяват да се спасят 38 федералисти, които се озовават в София и Пловдив. Извън града са екзекутирани 6 души. Гражданите са впечатлени от вида и дисциплината на четниците. 

Начело с военния министър Коста Томов от София за Кюстендил е изпратен ударен отряд (5 декември 1922 г.). На кюстендилската гара е проведена среща между П. Михайлов и К. Томов. Министърът приема условието правителството да не подпомага повече федералистите. Веднага след срещата с К. Томов, П. Михайлов произнася пред гражданството патетична прощална реч в която изразява „отличните чувства на всички македонци към българското царство…“. Успешната за ВМРО акция има неблагоприятен външнополитически отзвук. Министър-председателят Ал. Стамболийски на Лозанската международната конференция е затруднен в защитата на идеите си за мирна ревизия и териториален излаз към Егейско море. Изострят се противоречията в земеделското правителство и е накърнено духовно-политическото единство на българския народ. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024