Поредна подкрепа за българщината в Голо бърдо, Албания

11/04/2023


На снимката от ляво надясно: Ислям Ляпи, извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Ивайло Киров и Хюсни Диша, председател на Дружеството за развитие на Стеблево

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 3

Дружеството „Българите в Албания“ – Тирана, със съдействието на посолството на Република България в Тирана осъществи проект за поставяне на соларно LED осветление в няколко населени места от областта Голо Бърдо, днешна Албания. 

По време на изпълнението на инициативата под наслов „Светлина в българския дом“, финансирана в рамките на програмата на правителството на Република България за подкрепа на организациите на българските общности в чужбина, бяха поставени осветителни тела в населени места с българско национално малцинство в областта Голо Бърдо. 


Среща с представители на Дружеството за развитие на Стеблево 

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Албания г-н Ивайло Киров се срещна с председателя на Дружеството за развитие на Стеблево, г-н Хюсни Диша и с представителя на управителния борд, г-н Ислям Ляпи. Двамата представиха историята на основаването на дружеството и проблемите на общността, населяваща високопланинската област. 

Посланик Киров прояви интерес към дейността на дружеството по съхранение и утвърждаване на българския език и идентичност. По време на срещата бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество при реализацията на проекти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024