България официално сезира ЕС за македонските българи

05/05/2023


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 4

България официално сезира редица институции на Европейския съюз заради „репресивно законодателство“ в Северна Македония по отношение на българския етнос в страната. Това съобщи в ефира на „България он еър“ министърът на външните работи Николай Милков. Гостуването му в телевизията беше по повод приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, в резултат на които от местните регистри бяха заличени имената на два български клуба – „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид. 

Въпреки уверенията, които България е получила, промените във въпросния закон не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия. „Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха обещали, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. 

Това, че беше прието така, бързо доведе и до последващи действия, които са следните: от над 17 000 регистрирани организации в РСМ първите две, с които създадената комисия се захвана, бяха българските две организации“, подчерта Милков.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024