Македонският научен институт почете празника „Свети Дух“

06/06/2023


Македонският научен институт отбеляза празника „Свети Дух“ 

 На 5 юни (понеделник) 2023 г. МНИ отбеляза празника „Свети Дух“ – Денят на Македония. От две години датата, на която се пада празника (винаги в понеделник) е в Културния календар на Столична община. 

 Събитието по повод „Денят на Македония“ се проведе пред паметника на „Загиналите за свободата на Македония и Одринско“ в град София. 

Да отбележат „Свети Дух“, освен от МНИ, бяха дошли членове от „Сдружението на българските родове от Македония“, СПС „Защита“, граждани родени в РС Македония и жители на София. Слово реч за „Свети Дух“ – Денят на Македония произнесе зам. председателят на МНИ, доц. д-р. Наум Кайчев. 

Той разказа, какви са причините довели до това, през 20-те години на XX век църковният празник да започне да се отбелязва и като „Ден на Македония“ и всички знайни и незнайни воини, общественици, учители, научни работници, които дадоха живота си за свободата на Македония. 


 Събитието, организирано от Столична община приключи с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Загиналите за свободата на Македония и Одринско“.

Докторант Владимир Митов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024