Албански българи представиха традициите си в Тирана

17/08/2023


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 7

Девет национални малцинства на територията на Албания участваха в събитието „Бъдещето е в произхода“, което се проведе преди броени дни в Тирана. Това съобщиха от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ). 

Българската традиция бе представена с хляб и хоро. „Традицията на хляба бе показана с пити, баници и краваи, украсени с фигурки на цветя, приготвени с любов от белите ръце на девойките“, каза зам.-председателят на дружeствo „Просперитет Голоборда“ Елза Коя. Мазнкова баница, пита, булгур и ябълков десерт са рецептите, които се предават от поколение на поколение, посочиха от ИАБЧ. 

Mомичета и момчета с български народни носии, песни и танци привличаха вниманието, показвайки за пореден път, че българската общност уважава корените си. Tе предадоха послание за мир, толерантност и съвместно съществуване с всички други национални малцинства в Албания. 

В събитието „Бъдещето е в произхода“ участваха Константина Бежани, председател на Комитета за националните малцинства, Милена Селими, представител на българската общност в институцията, зам.- посланикът Асен Пачев и консулът в Албания Благой Петров, дипломати, представители на общностите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024