Учени от МНИ представиха „История на Кюстендил“

02/10/2023

Членове на Македонския научен институт представиха труда „История на Кюстендил“ 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 9

На 21 септември 2023 г., в навечерието на празника на Деня на българската независимост, в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил, бе представена „История на Кюстендил“ в два тома, съвместно издание на Института за исторически изследвания – БАН и Община Кюстендил. 

И ако първият том, включващ събития от древността до освобождението на града от османска власт бе готов и предоставен на читателите преди няколко месеца, сега и вторият том също е реалност. Участници в авторския му екип, работещи в ИИст.И – доц. д-р Ангел Джонев, доц. д-р Георги Георгиев, д-р Володя Милачков, гл. ас. д-р Сия Никифорова и Николай Поппетров, са членове на Македонския научен институт. 

Поздравления към авторите и гостите на събитието отправиха водещият доц. д-р Ангел Джонев, кметът на града г-н Петър Паунов и директорът на ИИст.И – проф. д-р Даниел Вачков. Томовете бяха представени от доц. Ангел Джонев и рецензентите – проф. д.ист.н. Илия Илиев, доц. д-р Пламен Божинов. 

Третият рецензент доц. д-р Александър Гребенаров направи обстоен преглед на акцентите във втория том, като засегна по-детайлно проблемите с нерешения български национален въпрос, свързан с Македония и Западните покрайнини. Всеобщо мнение, бе че град Кюстендил, който е с многовековно минало от различни епохи, през 2023 г. се е сдобил с една модерна история, написана от най-добрите изследователи в страната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024