Ансамбъл "Гоце Делчев" към МНИ гостува в чужбина

05/10/2023


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 9 

На 1 август 2023 г. ансамбълът „Гоце Делчев“ беше поканен на международния фестивал в Босилеград (Република Сърбия) – „Босилеградско Краище пее и танцува“. Гости на фестивала бяха фолклорни групи от Сърбия, Република Северна Македония, Украйна и България. Ансамбълът участва в дефилето по главната улица на Босилеград, като танцьорите и хористите бяха облечени в носии от етнографската област на Македония. На площада всяка една от групите представи свои песни, танци и музика. 

Програмата на фестивала продължи на сцената, която беше в двора на местното училище. Ансамбъл „Гоце Делчев“ представи песни и танци от македонската и шопската етнографски области. След всяко изпълнение той бе бурно аплодиран от публиката. В програмата на фестивала „Босилеградско Краище пее и танцува“ се проведе надиграване между всички групи, като условието беше всяка една двойка да се съревновава, танцувайки ръченица. Ансамбъл „Гоце Делчев“ беше представен от Славена Георгиева и Кирил Граматиков, които спечелиха първо място в надиграването. 

След края на фестивала ансамбъл „Гоце Делчев“ беше награден от кмета по културата на град Босилеград. На 2 август 2023 г. ансамбъл „Гоце Делчев“ изнесе концерт на площада при Арката в град Кюстендил. Събитието беше посветено на 120 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Певците и хорът на ансамбъла играха и пяха с носии от етнографската област на Македония и Тракия. В репертоара бяха включени песни за Гоце Делчев и Георги Въндев. След като изпълниха репертоара танцьорите слязоха от сцената и заедно с гостите, хванати ръка за ръка, най-отпред с националното знаме, извиха голямо българско хоро. 


От 10 август до 21 август 2021 г. ансамбъл „Гоце Делчев“ беше участник на международния фестивал в град Билингам (Северна Англия). На фестивала взеха участие танцови групи от Мексико, Колумбия, Чили, Перу, Филипините, ирландски, шотландски и местни състави. Българският ансамбъл беше приветстван и награден с почетния знак на град Стоктън от кмета на града Джим Бийл. Снимка По време на фестивала освен ежедневни концерти ансамбъл „Гоце Делчев“ имаше и социални задачи – обучение на деца и възрастни на български танци, изнасяне на концерти пред различни зависими групи. Освен в Билингам ансамбъл „Гоце Делчев“ показа богатството на българския фолклор и в град Дарлингтън. През пребиваване си в Англия ансамбълът изнесе над 20 концерта пред различни публики и социални групи. Организаторите на международния фестивал бяха впечатлени от уменията на българските хористи и танцьори, а местната публика аплодира ансамбъла след всяко негово изпълнение. 

На най-големия концерт, който се проведе на 18 август в местния театър, присъстваха около 1000 души. Ансамбъл „Гоце Делчев“ бе един от най-аплодираните. В последния ден на фестивала, след като изпълни своя репертоар, ансамбълът слезе от сцената и под ритъма на българска народна музика затанцува заедно с публиката в град Билингам. Организаторите благодариха специално за вниманието, което ансамбълът е отделил на публиката, а кметът на Стоктън отново поздрави и награди за участието на международния фестивал българския състав. На международния фестивал в Билингам ансамбъл „Гоце Делчев“ представи достойно България. Танцьорите и хорът на българската група не отстъпиха по нищо на другите състави, които до голяма степен бяха професионални танцьори, певци и музиканти.

Докторант Владимир Митов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024