Скопски тайни служби заплашват македонски българин насред София

04/10/2023

Горан Серафимов
Източник: Lupa.bg

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2023, бр. 9

Емисари на северномакедонските тайни служби заплашват насред българската столица етнически българин от град Кочани, Република Северна Македония. Става дума за 45-годишния наш сънародник Горан Серафимов, на когото от години му се правят всевъзможни пречки от официалните власти, с които се цели да бъде душевно сломен и да престане да се изявява на обществени места като българин от Македония. 

 „Подложен съм на натиск от Скопие повече от 15 години, защото се чувствам българин. През последните 4 години не можех да си намеря постоянно работа. Едвам свързвах двата края. Затова взех решение да напусна РСМ и да дойда в България“, разказа пред Lupa.bg Горан Серафимов. 

„Две години обмислях решението си. Чашата преля, когато се снимах с българска книга и снимката пуснах във фейсбук. Тогава бях извикан без призовка от Агенцията за национална сигурност на информативен разговор. Бях държан на крака 3 часа и половина. Нямаше никакви протоколи, поисках адвокат, но ми отказаха. Тръгнах си, след което получих предупреждение да внимавам какво правя и къде ходя. Тогава разбрах, че повече няма живот за мен в РСМ“, обясни Горан Серафимов. 

В България живее при приятели. Вече има и работа. „Чувствам се защитен, въпреки че всеки ден получавам заплахи от фалшиви профили. Предполагам, че са от Агенцията за сигурност на РСМ. Те имат хора и тук. Македонските власти не мислят доброто нито на България, нито на българите в Скопие“, казва Горан.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024